Home

Nieuws 1113 x bekeken

ELI liet forensisch onderzoek doen in MKZ-kwestie Kootwijkerbroek

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) heeft forensisch onderzoek laten doen door Price Waterhouse Coopers om te onderzoeken of een negatief monster uit Kootwijkerbroek tijdens de MKZ-crisis aan het ministerie is gecommuniceerd of niet. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek blijkt dat een monster uit Kootwijkerbroek, na eerst herhaaldelijk positief te zijn getest, na een zogeheten doorpassage in de virusisolatie opnieuw werd getest. Toen bleek het monster negatief. Het was niet duidelijk of deze testuitslag naar het ministerie is gecommuniceerd. Bleker heeft dit laten onderzoeken, omdat de toenmalige minister van landbouw niet op de hoogte was.
PWC heeft onderzocht in hoeverre deze informatie door ID-Lelystad beschikbaar was gesteld, of beschikbaar gesteld had moeten worden aan het ministerie. Uit dit onderzoek blijkt dat het ministerie niet op de hoogte was van deze testuitslag. Ook is niet gebleken dat ID-Lelystad deze resultaten had moeten melden aan het ministerie.
De onderzoekers adviseren om duidelijke afspraken te maken met CVI (voorheen ID Lelystad) over de communicatie over onderzoeksuitslagen.
De Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek was niet op de hoogte dat Bleker het onderzoek heeft laten doen, en vrezen dat het een vorm van paniekvoetbal is. Wel zijn ze positief dat Bleker in de Kamerbrief schrijft dat hij zich ernstig zorgen maakt over de kwestie. Op 11 april is een hoorzitting over de zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.