Home

Nieuws

Droogte slecht voor weidevogels

Heiloo - De broedgebieden van de weidevogels zijn dit voorjaar zeer droog wegens het uitblijven van regen. De stichting Landschap Noord-Holland geeft daarom boeren een vergoeding die hun grasland of greppels ruim onder water zetten.

Dat heeft de stichting vrijdag bekendgemaakt. Als de boeren dat doen, komen bodemdieren zoals regenwormen naar boven en kunnen ze dienen als voer voor de vogels. Als de grond droog is, kruipen de wormen dieper de grond in, waardoor ze niet bereikbaar zijn voor weidevogels als de kievit, grutto, tureluur en scholekster. Daardoor hebben de vogels minder energie om eieren te leggen.

De eieren die wel gelegd worden, zijn veelal kleiner. De jongen die uit zo'n ei komen, sterven eerder wegens gebrek aan energie.

De stichting voerde deze actie vorig jaar ook uit. Toen kwamen veel weidevogels op de natte graslanden en broedden er meer vogels in de omgeving.

Landschap Noord-Holland beschermt natuur en landschap door aankoop, beheer en ontwikkeling van natuurgebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.