Home

Nieuws 412 x bekeken

Doorstroming arbeidsmarkt stagneert

Den Haag - De doorstroming op de arbeidsmarkt in de land- en tuinbouwsectoren stagneert.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de gezamenlijke productschappen hebben laten uitvoeren. Uit het onderzoek blijkt dat het werknemersbestand in de agrofood-sectoren en de tuinbouw snel verouderd, dat de mensen veelal op hun plek blijven zitten en dat er weinig jongeren instromen.
Van de werknemers boven 55 jaar is niet meer dan 20 procent in de periode tussen 1999 en 2007 van baan veranderd. Bij jongeren tot 25 jaar is dat percentage veel hoger: 70 procent.
Werknemers hebben geen gerichte motivatie om in de agrofoodsectopr of de tuinbouw aan het werk te gaan. Ze komen voor een belangrijk deel door toeval terecht bij de agrofood- of tuinbouwsector. Vaak speelt het persoonlijke netwerk een rol bij het vinden van de betrekking.
De onderzoekers concluderen dat werknemers te weinig zicht hebben op manieren om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Werkgevers kunnen een rol spelen bij het verstrekken van informatie en over de mogelijkheden binnen en buiten de organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.