Home

Nieuws 3410 x bekeken 4 reacties

Cumela: ‘2012 pittig jaar voor veel loonwerkers’

Nijkerk – Het wordt voor veel loonwerkers een ”pittig” jaar, aldus directeur Jan Maris van brancheorganisatie Cumela.

Volgens Maris opereren enkele honderden bedrijven met een solvabiliteit van 20 tot 30 procent, dus ruim onder de kritische grens die veel banken hanteren. ”Deze bedrijven zijn kwetsbaar.” Volgens Maris komt een penibele situatie vaak voort uit het overmatig investeren in goede jaren.
Eind 2011 stopte een groot loonwerkbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen, Baert, en onlangs werd Karelse Groei- en Landbouwservice uit Zeewolde failliet verklaard. Toch ziet Maris geen aanwijzingen dat een shake-out van bedrijven volgt. ”Vooralsnog ga ik uit van uitval van misschien dertig of veertig bedrijven op een ledentotaal van tweeduizend. De aanwas is vermoedelijk ongeveer even groot.” Gezond is het gelijkblijvende aantal volgens Maris niet. ”Het is een eigen keuze maar bij bepaalde bedrijven kun je je op basis van de lage machinebezetting echt afvragen of doorgaan de sector schaadt.”

Laatste reacties

 • nabderks

  Loonwerk is zomer's geen tijd om te eten. In de winter geen geld om te eten.

 • cthijssen

  zolang als er loonwerkers zijn die elkaar blijven concureren en met prijzen gaan stunten.... zolang zullen de loonwerkers het ook zwaar hebben.... samen werke kun je beter doen dan voor belachelijke prijzen gaan werken

 • wg

  de besten blijven over

 • kleine pelle

  Zorg er voor dat je behalve werk hebt in de landbouw ook in andere sectoren!

Of registreer je om te kunnen reageren.