Home

Nieuws 859 x bekeken

Ciolos: kennisontwikkeling niet alleen op productiestijging

Brussel - Kennisontwikkeling in de agrarische sector moet zich richten op alle uitdagingen waar de land- en tuinbouw mee te maken hebben. Dat zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw tijdens een congres over kennis en innovatie in de landbouw.

Ciolos benadrukt dat onderzoek in de agrarische sector niet alleen gericht moet zijn op productietoename, maar oplossingen moet bieden aan de uitdagingen waar de agrarische sector mee te maken heeft, zoals economische onzekerheden, klimaat- en milieuvraagstukken en meer extreme weersomstandigheden en onzekerheden op het gebied van volks-, dier- en plantgezondheid. De sector moet zich meer gaan richten op efficiënter gebruik van natuurlijke bronnen en het scheppen van een meerwaarde in de voedselketen.
Voorzitter Paolo de Castro van de landbouwcommissie van het Europese Parlement waarschuwde echter dat de Europese productie van voedsel wel moet stijgen, gezien de groeiende vraag naar voedsel op de wereldmarkt. De productiestijging moet gerealiseerd worden met minder input. Zij visie sluit aan bij die van de Deense landbouwminster Mette Gjerskov, die de uitdaging voor de land- en tuinbouw uitdrukt als ‘groei in productie zonder meer natuurlijke grondstoffen en energie te benutten’. De EU heeft voor de periode 2014 tot en met 2020 4,5 miljard euro beschikbaar voor onderzoek en innovatie in de land- en tuinbouw. Critici zeggen dat dit te weinig is, omdat er heel veel onderzoek nodig is voor gezondheidseffecten van voedsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.