Home

Nieuws

Ciolos: eenvoudiger GLB niet ten koste van diversiteit

Brussel – Eurocommissaris Dacian Ciolos vindt dat vereenvoudiging van het Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) niet ten koste mag gaan van de diversiteit van het beleid.

”Ik wil de Europese diversiteit niet opgeven voor vereenvoudiging van het beleid”, zei Ciolos tijdens de raad van landbouwministers in Brussel.
Europese landbouwministers willen effectievere doorvoering van vereenvoudiging van het Europese landbouwbeleid. De Duitse landbouwminister Ilse Aigner heeft tijdens de landbouwraad in Brussel een oproep gedaan om sneller concreet te worden met het nieuwe landbouwbeleid. ”Er zijn heel veel voorstellen en ideeën, maar we moeten wel komen tot een concrete vertaling naar de praktijk. Anders kunnen we wel blijven praten”, aldus Aigner.
Vrijwel alle lidstaten pleiten tijdens het debat over de toekomst van het GLB voor meer flexibiliteit voor de vergroeningsmaatregelen van het GLB, zodat de lidstaten ze effectief kunnen toepassen, aangepast op het klimaat en landschap in de lidstaten. Meerdere landen pleiten bovendien voor uitzonderingsregels voor kleinschalige bedrijven. ”In Roemenië heeft 90 procent van de boeren minder dan 10 hectare. De maatregelen drukken dan wel heel zwaar op hun bedrijfsvoering. We willen wel graag dat deze boeren kunnen blijven boeren en geen administrateurs worden”, aldus de Roemeense vertegenwoordiger. Hij vindt het bovendien erg tegenstrijdig dat boeren geld krijgen voor het niet benutten van landbouwgrond, juist nu de vraag naar voedsel wereldwijd toeneemt.
Nederland heeft bij de Europese Commissie 47 concrete vereenvoudigingsvoorstellen ingediend, onder andere gericht op vergroening. Directeur-Generaal Hans Hoogeveen, die namens Nederland sprak op de landbouwraad, pleit bovendien voor het bespreken van concrete vereenvoudigingsvoorstellen, net als Duitsland.
Ciolos benadrukt dat vereenvoudiging van de vergroeningsmaatregelen er niet toe moet leiden dat de vergroeningsmaatregelen onzichtbaar worden in het beleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.