Home

Nieuws 4565 x bekeken 2 reacties

’China tot alles bereid om grond te krijgen’

Den Haag – Europa is erg naïef als het denkt dat de vrije markt de weg is om schaarse grondstoffen en voedsel over de aarde te verdelen. Opkomende grootmachten, China voorop, hebben er alles voor over om toegang te krijgen tot voor hen vitale grondstoffen.

De snelle militaire opbouw van China en ook India, en het toenemende aantal conflicten en bijna-aanvaringen in Oost-Azië moeten in dat licht gezien worden. Dat zegt Rob de Wijk, specialist internationale betrekkingen van het Haagse Centrum voor Strategische Studies, in een interview met Boerderij Vandaag.
Volgens De Wijk heeft Europa in de snel veranderende mondiale machtverhoudingen te weinig oog voor het geostrategische belang van voedsel en voedselproductie. Bovendien wordt specifieke kennis in zijn ogen te makkelijk geëxporteerd. Het gevaar dreigt dat zowel grondstoffen als afzetmarkten voor Europa onbereikbaar worden, omdat ’staatskapitalistische’ landen, zoals China, elkaar opzoeken. ”Wij zien voedsel en grondstoffen als economisch probleem, zij zien het als veiligheidsprobleem. En dat is een totaal andere benadering.”
De Wijk pleit voor het creëren van wat hij noemt ’strategische afhankelijkheid’. Europa heeft twee sterke punten: hightech en landbouw, en die moet het beter benutten. China legt massaal grond vast in Afrika. Maar Europa heeft zelf hele goede kaarten om dé voedselleverancier te worden voor China en de Arabische wereld, in ruil voor schaarse metalen en olie, aldus De Wijk. Daarbij geldt dan wel dat de vrije markt plaats moet maken voor een geleide economie.

Laatste reacties

 • info123

  En als mensen hierover mee willen debateren. Dinsdagavond 6 maart is Rob de Wijk samen met Cees Veerman in de Rode Hoed om te praten over voedsel en geopolitiek

 • janlaurense


  Ben het daar helemaal mee eens.
  China zal in de toekomst niet kunnen voldoen aan het voedselprobleem, in hun land.
  Zeker als de economie [ welvaart gaat stijgen] is China niet in staat hun bevolking te voeden.
  Dit heeft voor Europa grote mogelijk heden, om daar op in te springen.
  Maar het eerst was moeten gedaan de chinese taal te leren, en hun gewoonts
  Zo ook zijn er mogelijkheden in Rusland en andere landen die het goed doen in deze tijd.
  Ook in Brazilie en India liggen kansen maar misschien op een ander vlak.
  Europa zal het in de toekomst heel hard nodig hebben om zo bij de tijd te blijven, en vooral op het gebied van Land en Tuinbouw een leidende positie te blijven behouden.
  En men kan zeggen kennis exporteren dat gebeurd tot, dat kan men niet tegen houden.
  De regel is waar het , het goedkoopste geproduceerd kan worden , zal het gebeuren.
  Dit zijn mijn gedachten die gaan plaats vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.