Home

Nieuws 294 x bekeken

China en India verwikkeld in katoenoorlog

Beijing – De Chinese katoenassociatie protesteert tegen een nieuw Indiaas uitvoerverbod voor katoen en wordt daarbij ondersteund door de overheid.

Zo’n 70 procent van de Indiase katoenproductie wordt door Chinese bedrijven gekocht en het betreft alweer het tweede exportverbod in minder dan twee jaar.
Chinese bedrijven hebben volgens India vorig jaar agressief katoen ingekocht om reserves op te bouwen. De prijs is daardoor gestegen waardoor de beschikbaarheid van betaalbaar katoen voor eigen verwerkers in gevaar komt. India is na de VS ’s werelds tweede grootste katoenproducent, goed voor 17 procent van de wereldwijde handel.
Opvallend is dat het Indiase ministerie van landbouw de eigen regering kritiseert omdat dit jaar de katoenoogst groter is dan vorig jaar en boerenprijzen onder druk staan. De Indiase regering heeft beloofd het exportbeleid op korte termijn opnieuw te bekijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.