Home

Nieuws 2 reacties

Centrale rol voor gemeente bij plattelandswoning

Den Haag - De gemeente krijgt de centrale rol bij de vraag of een agrarische bedrijfswoning kan worden omgezet in een plattelandswoning. Het is aan de gemeente eventuele gezondheidseffecten af te wegen.

Dat stelt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in antwoord op vragen van de Tweede Kamer over het wetsvoorstel plattelandswoningen. De minister wil niet vooruitlopen op een rapport van de Gezondheidsraad over de mogelijke risico’s van de nabijheid van intensieve veehouderijbedrijven voor de gezondheid van bewoners van woningen in de nabijheid.
De plattelandswoning wordt geïntroduceerd als een woning waarvan de bewoners minder of geen aanspraak kunnen maken op milieubescherming. Het gaat met name om bedrijfswoningen, die worden omgezet voor burgerbewoning.
De minister denkt niet dat met de wet extra ruimte wordt gecreëerd om bedrijfswoningen te bouwen, die direct de status van plattelandswoning krijgen. Evenmin zal er een automatisme zijn dat bedrijfswoningen worden omgezet in plattelandswoning. Tegelijk is het ook niet aannemelijk dat burgerwoningen de status van plattelandswoning krijgen, aldus de minister.

Laatste reacties

 • Biggemans

  Dus als ik kom te overlijden zal mijn vrouw uit ons huis moeten, als zij het bedrijf heeft verkocht ? of begrijp ik het niet helemaal

 • poldes

  De huidige defenitie van ,,plattelandswoning'
  Met toestemming van de Gemeente ;een bedrijfswoning bewonen door een niet
  agrarier.
  De woning blijft,,bedrijfswoning'of ,,burgerwoning'.

Of registreer je om te kunnen reageren.