Home

Nieuws

Carlo Trojan onafhankelijk voorzitter commissie kwekersrecht

Den Haag – Minister Maxime Verhagen heeft Carlo Trojan benoemd als voorzitter van de commissie die de haalbaarheid van een uitgebreide kwekersvrijstelling in het octrooirecht gaat bekijken.

Trojan is oud-EU topambtenaar. Hij was tot 2000 secretaris-generaal van de Europese Commissie. Daarna was Trojan onder andere permanent vertegenwoordiger van de Europese Commissie bij de WTO in Genève.
De commissie gaat met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en belangenorganisaties, waaronder ook Oxfam Novib en Greenpeace, in gesprek over de mogelijkheden en haalbaarheid van een uitgebreide vrijstelling van het kwekersrecht.
Grote multinationals zijn tegen de invoering van een uitgebreide kwekersvrijstelling in het octrooirecht. Telers en kleine veredelaars zijn voor verdere vrijstelling, waardoor genetisch materiaal beschikbaar is voor gebruik. Bij volledige vrijstelling kunnen veredelaars gepatenteerd genetisch materiaal gebruiken voor plantenveredeling, maar kunnen ze de resultaten hiervan ook commercieel uitbaten. Bij een beperkte vrijstelling moeten kwekers voor dat laatste licentiekosten betalen aan de octrooihouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.