Home

Nieuws

Campylobacter meest gevoelig voor klimaatverandering

Stockholm – De bacterie Campylobacter blijkt het meest gevoelig voor klimaatverandering. Dat staat in een nieuw rapport van het Europese centrum voor ziektepreventie en controle (ECDC).

In het rapport, dat is gebaseerd op literatuuronderzoek, heeft ECDC de link tussen klimaatverandering en verspreiding van Campylobacter, Cryptosporidium, Listeria, Norovirus, Salmonella en Vibrio onderzocht. Hieruit bleek dat van de onderzochte ziekteverwekkers de luchttemperatuur het meeste invloed heeft op het onstaan van een infectie met Camylobacter en Salmonella. De temperatuur van het water werd het sterkst geassocieerd met Campylobacter en Vibrio. Neerslag bleek invloed te hebben op Campylobacter en Cryptosporidium.
Volgens het rapport veroorzaakt klimaatverandering in de toekomst meer extreme regenval en weerstypes, waardoor de risico's op voedsel en watergerelateerde infecties kunnen toenemen. ECDC verwacht dat voornamelijk het aantal Campylobacterinfecties hierdoor zal toenemen omdat deze bacterie door zowel neerslag, luchttemperatuur en watertemperatuur wordt beïnvloed.

Of registreer je om te kunnen reageren.