Home

Nieuws

CPB: begrotingstekort volgend jaar 4,5 procent

Den Haag - Het kabinet moet zo'n 9 miljard euro bezuinigen als het volgend jaar aan de Europese eis wil voldoen dat het begrotingstekort maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag zijn.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat het tekort in 2013 uitkomt op 4,5 procent van het bbp. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Bij een tekort van 4,5 procent gaat het om zo'n 28 miljard euro. Voor 2014 voorziet het CPB een tekort van 4,1 procent, voor 2015 3,3 procent. Het kabinet had bij zijn aantreden de doelstelling om aan het einde van de regeerperiode het begrotingstekort zover mogelijk te hebben weggewerkt.

De raming van het CPB is negatiever dan de laatste in december vorig jaar, maar het planbureau ziet wel verbetering in de toekomst. Volgens het CPB trekt de economie na dit jaar aan. Zo er volgend jaar een economische groei verwacht van 1,25 procent in 2013.

 

Albert Jan Maat van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept het kabinet op niet te bezuinigen op de land- en tuinbouw, maar te investeren in lastenverlichting en innovatie. ,,Zet in op agrarische export voor het herstel van de Nederlandse economie. De land- en tuinbouw staan op de plaatsen één en twee van de meest belangrijke economische sectoren in Nederland." Hij wijst erop dat de economie in het laatste kwartaal van 2011 licht is gekrompen. In diezelfde periode is de export van land en tuinbouwproducten met 5 procent toegenomen. De stijgende exportcijfers zijn voor Maat een bewijs dat de land- en tuinbouw een positieve bijdrage kunnen leveren aan de huidige economische positie.

Of registreer je om te kunnen reageren.