Home

Nieuws 366 x bekeken

Britten kopen minder biologische voeding

Londen - De verkopen van biologische voeding in Groot-Brittannië lagen vorig jaar bijna 4 procent lager dan in 2010.

In dat voorafgaande jaar werd ook al bijna 6 procent minder biologische voeding verkocht. Dat staat in het jaarlijkse marktoverzicht van de Soil Association, de organisatie voor de biologische landbouw en voeding. Het areaal aan biologische land- en tuinbouw nam ook met bijna 3 procent af naar 718.345 hectare, waarmee de sector nu net 4 procent van de totale agrarische activiteit voor haar rekening neemt. Het aantal biologisch werkende boeren en tuinders liep met 4 procent af naar 7.287. Wat sectoren betreft moesten vooral melk en andere zuivel, vers vlees, vis en groente en fruit terrein inleveren. Aan de andere kant gingen de verkopen van biologisch lamsvlees en van kip omhoog.

Acht op de tien Britse consumenten kopen wel eens dergelijke producten, wat volgens de Soil Association het bekende vooroordeel dat biologisch alleen iets is voor welvarender mensen loochenstraft. Volgens de associatie komt de terugloop vooral doordat de grote supermarkten minder biologische producten in het schap leggen. Die winkelbedrijven zijn samen wel goed voor ruim 70 procent van de totale verkopen. De associatie beschuldigt de grootwinkeliers daarbij van ‘verminderde keuze, een gebrek aan communicatie over de redenen om biologisch te kopen en een gebrek aan investeringen in eigen merken in dit segment’. Aan de andere kant gaat de omzet in zogenaamde dozenschema, met verse seizoensproducten gevulde dozen die thuis worden afgeleverd, juist met ruim 7 procent omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.