Home

Nieuws

Britse varkensstapel historisch klein

Londen – De varkensstapel in Groot-Brittannië staat na een verdere daling afgelopen jaar op het laagste niveau in twintig jaar. Het aantal runderen is het kleinst sinds 2005. Bij schapen en lammeren houdt de groei van de kudde juist aan.

Dat blijkt uit de landbouwtelling van het Britse plattelandsministerie Defra per 1 december 2011. Per die datum telde Groot-Brittannië 9,7 miljoen runderen en kalveren, dat is wederom 2,2 procent minder dan een jaar eerder.
Met een terugloop van 2,5 procent was de daling bij melkkoeien iets sterker dan bij vleesvee. “Deze inkrimping weerspiegelt wellicht de zorgen over de hoge kosten, met name die van voer, en een daling van de binnenlandse verkopen van vlees en zuivel door de economische crisis”, stelt Defra.
Het aantal varkens daalde verder met 1,3 procent naar iets meer dan 4,3 miljoen, het laagste niveau sinds Defra in 1992 met deze tellingen begon. Het aantal fokzeugen is nu rond de half miljoen uitgekomen. Defra spreekt van ’een consolidatie van de varkensstapel omdat de producenten afwachten hoe hun markten zich de komende tijd zullen ontwikkelen’.
Bij schapen en lammeren doet zich echter juist een forse stijging voor, met 3,1 procent naar iets minder dan 22 miljoen. “Deze toename is groter dan eerder werd verwacht en is vooral te danken aan aanhoudend hoge binnenlandse prijzen door een verminderd aanbod uit Nieuw-Zeeland en door een sterke vraag uit exportlanden in Europa om tekorten daar aan te vullen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.