Home

Nieuws 480 x bekeken

Brabantse fracties eisen uitleg GS over uitspraken gedeputeerde

’s-Hertogenbosch – De fracties CDA en PVV hebben vragen ingediend waarin zij opheldering eisen van de Gedeputeerde Staten (GS) over uitlatingen van de SP-gedeputeerde Johan van den Hout van ecologie & handhaving. Hij zei tegen Boerderij Vandaag dat hij het liefst ziet dat boeren stoppen.

Hij deed de uitspraken naar aanleiding van de milieucijfers over de veehouderij in Brabant. ”Het beleid in Brabant is er op gericht om veehouderijbedrijven te beëindigen en als het niet anders kan te verplaatsen. Het liefst zie ik dat boeren stoppen. Dan zijn we ook in een keer af van de uitstoot. Het verdienmodel van de varkenshouderij is immers failliet verklaard”, aldus Van den Hout in zijn toelichting op de milieucijfers op 15 februari in ’s Hertogenbosch.
CDA en PVV hebben respectievelijk 10 en 7 zetels in de Provinciale Staten van Brabant. De VVD is de grootste partij en was niet bereikbaar. SP is de vierde partij. Conny Kerkhof, fractievoorzitter van het CDA in Brabant: ”We zijn niet gelukkig met de uitspraken. Ze komen ongenuanceerd en soms zelfs ongefundeerd over.”
Ook heeft CDA-kamerlid Ger Koopmans vragen gesteld aan SP-Kamerlid Henk van Gerven. Van Gerven heeft gezegd dat Van den Hout zich moet verantwoorden voor zijn uitlatingen.
Johan van den Hout wil nog niet reageren. Zijn woordvoerder laat weten dat de gedeputeerde wel vaker ’scherp formuleert’. GS moet binnen vier weken reageren op de vragen van de fracties.

Of registreer je om te kunnen reageren.