Home

Nieuws

’Braaklegplannen leiden tot hogere voedselprijzen’

Londen – De voorstellen van Europees Commissaris Dacian Ciolos om verplicht 7 procent van de landbouwgrond als natuurzone aan te wijzen, zullen leiden tot hogere voedselprijzen. Bovendien verschuift de voedselproductie naar andere landen waar Europa geen controle heeft over de kwaliteit en verdere omstandigheden.

Dat stelt de Engelse boerenbond National Farmers Union (NFU) naar aanleiding van Ciolos’ plan om boeren te verplichten 7 procent van hun land als ’Ecologisch Focus Gebied’ braak te houden. Volgens NFU is uit het antwoord op recente vragen van een Engels lid van het Europees Parlement weer eens duidelijk geworden dat de Commissie zelf geen idee heeft wat onder dergelijke gebieden moet worden verstaan. Hoofdadviseur GLB-zaken Gail Soutar: ”Het is verbijsterend dat de Commissie kan voorstellen om 7 procent van de landbouwgrond braak te houden en dan zelf toegeeft dat ze geen idee heeft welke landschapselementen daar dan onder vallen. Dat betekent dat we het ergste moeten vrezen, dat goede landbouwgrond uit productie wordt genomen wat leidt tot een onvermijdelijke daling van de Europese voedselvoorraden. Dat zal leiden tot hogere voedselprijzen die de meest kwetsbare bewoners van Europa het hardst zullen raken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.