Home

Nieuws 317 x bekeken

Boetes arbeidsfraude fors omhoog

Den Haag - Boetes voor bedrijven die illegale werknemers in dienst hebben worden fors verhoogd.

Dat heeft minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. Bij een eerste overtreding volgt een boete van 12.000 euro per werknemer. Bij een tweede overtreding moet de ondernemer een dubbele boete betalen, bij de derde overtreding wordt de boete verdrievoudigd. Ook de boetebedragen bij onveilig werken worden verhoogd. Wanneer werknemers op een onveilige steiger moeten werken, moet de werkgever 18.000 euro boete betalen. Dit was eerder 9.000 euro. Bedrijven die de arbeidswetten overtreden, kunnen in de toekomst worden stilgelegd.
Frauderende uitkeringsontvangers krijgen vanaf 1 januari 2013 een tien keer hogere boete dan nu het geval. Het wetsvoorstel voor aanscherping van de handhaving op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid is woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.  
In 2010 is voor 119 miljoen euro gefraudeerd met sociale regelingen of illegaal werk. Er werden ongeveer 4.000 boetes opgelegd aan bedrijven voor in totaal ruim 40 miljoen euro
Kamp gaf eerder aan dat hij de controle op fraude wil aanscherpen. Controles in de land- en tuinbouw hebben hierbij de prioriteit, mede omdat hier veel via illegale arbeidscontructies wordt gewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.