Home

Nieuws 799 x bekeken 6 reacties

’Bleker voert akkoord Ganzen 7 onvoldoende uit’

Den Haag – D66-kamerlid Stientje van Veldhoven en PvdA-kamerlid Lutz Jacobi vinden dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en natuur hun motie over het uitvoeren van het Ganzenakkoord niet goed uitvoert.


De Politici spreken Bleker hier vandaag op aan in de Tweede Kamer.
Van Veldhoven vreest dat de werkwijze van Bleker ertoe leidt dat het akkoord uiteen valt. ”De zeven partijen hebben hun nek uitgestoken om tot dit akkoord te komen. Het akkoord is ondeelbaar. Als Bleker nu in dit akkoord gaat shoppen, dreigt het akkoord uit elkaar te vallen”, aldus Van Veldhoven. Jacobi vindt de uitvoering van Bleker te slap. ”Hij zegt dat hij het uitvoert, maar hij doet het niet. Terwijl het voorstel toch heel concreet is.”
In Ganzen 7 hebben De 12 Landschappen, LTO, FPG, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming en Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer Nederland een akkoord bereikt over het aanpakken van de ganzenoverlast. Hierin zijn afspraken gemaakt over het terugbrengen van de populatie zomerganzen tot niveau van 2005, het zo snel mogelijk uitroeien van exotische- en soepganzen, geen afschot tussen 1 november en 1 maart, het afbouwen van afschot en maatregelen tijdens de broedtijd in vijf jaar en effectievere inzet van foerageergebieden.
In de nieuwe Natuurwet heeft Bleker de rustperiode in de winter volgens G7 onvoldoende ondersteund. Ook past het plaatsen van de kolgans en de grauwe gans op de wildlijst niet in de afspraken van de  G7

Laatste reacties

 • Hans Sudfryslan

  Als niet lid van LTO , wil ik er wel op wijzen dat leden van LTO gezamelijk achter het beleid staan van de G7 .Ze zijn met elkaar dus eens , dat straks de ganzen populatie niet verminderd wordt maar juist gaat groeien . De 12 landschappen, FPG, Natuurmonumenten , Staatsbosbeheer , Vogelbescherming en Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer Nederland draaien jullie LTO leden een enorme loer . Ik snap niet dat jullie niet LTO op het matje roepen en uit de G7 te stappen . Misschien moeten de niet leden van LTO de schade rekening maar bij LTO leggen . De overlast van ganzen is met de huidige voorstellen gedoempt te mislukken. Als er niet per direct de gehele jaar door ganzen bestreden wordt dan zal de populatie jaarlijks minimaal verdubbelen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder
  Redactie

  De reactie van Anti hierboven is verwijderd vanwege beledigende uitlatingen.

 • anti

  Deze Bleker is een ramp voor de natuur in ons land. Hij doet er alles aan om wat in jaren, in goed overleg, is opgebouwd, kapot te maken. Bij het CDA kost hij momenteel zetels (gelukkig) Hopelijk blijft hij nog een tijdje, dan zijn we ook van het CDA af. Wat kan de wereld toch mooi zijn........
  ******************
  (Moet dit ook weer weg??? Heb je elders de reacties van Jagertje wel eens gelezen, waarom moet die niet weg????)


  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • boeren

  Groot gelijk hans. als wij nu niks doen tegen het ganzen overlast dan loopt het helemaal uit de hand. wij moeten als boeren er helemaal achter staan dat we LTO terug fluiten en ze eindelijk een keer aan het werk zetten. dat ze ons als boeren een keer helpen onze belangen te behartigen.

 • Beheerder
  Redactie

  @ Anti: Helaas wel. Waarom loop je nu weer te provoceren in die laatste zinnen?! Daar bereik je niets mee. Als jij je netjes gedraagt, voelen anderen zich niet geprovoceerd en houden we een inhoudelijke discussie die ook nog ergens over gaat.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.