Home

Nieuws

Bleker: vergroening nieuw GLB wordt niet vrijwillig

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) ziet geen mogelijkheden om de nieuwe Europese vergroeningseisen los te koppelen van de bedrijfstoeslagen.

Hij zal daar dan ook niet voor gaan pleiten bij zijn collega’s van andere lidstaten. Dat zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Eurocommissaris Dacian Ciolos wil 30 procent van de toeslagen afhankelijk maken van de naleving van maatregelen ten behoeve van natuur en milieu. VVD en SGP vinden dat onacceptabel. Zij pleiten voor vrijwillige vergroening, waar een extra beloning tegenover moet staan.
Volgens Bleker is dat geen haalbare kaart. Hij stelt dat in dat geval de legitimiteit van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en daarmee de hoogte van het budget opnieuw ter discussie zal worden gesteld. “Dat kan in het Europees Parlement en bij de Europese Commissie nog wel eens heel ongunstig uitpakken”, hield hij de twee fracties voor.
Wel vindt Bleker de huidige invulling van de vergroeningseisen te rigide en onwerkbaar voor Nederland. Een aantal grote landbouwlanden, waaronder Duitsland en Frankrijk, is het op dit punt met hem eens. Samen proberen zij de voorstellen aangepast te krijgen. Of dat lukt, moet in juni blijken. Dan willen de Europese landbouwministers op hoofdlijnen tot overeenstemming over het nieuwe GLB komen. Ingewijden betwijfelen echter of die streefdatum wordt gehaald.
Het CDA steunt de lijn van Bleker, maar de linkse oppositie denkt daar heel anders over. SP en Partij voor de Dieren vrezen dat de vergroeningsmaatregelen weinig meer zullen zijn dan een ‘groen excuus’ om boeren te blijven subsidieëren.

Of registreer je om te kunnen reageren.