Home

Nieuws 1 reactie

Bleker: neem geen eten mee uit Egypte en Libië

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) roept reizigers naar Egypte en Libië op geen etenswaren of natuurproducten uit die landen mee terug te nemen.

Dit vanwege een uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ). ”Het meenemen van deze producten is een risico voor een uitbraak hier”, stelt hij. Het gaat om vlees, vleeswaren, kaas, jachttrofeeën en huiden van runderen, schapen, kamelen, herten, varkens en wilde zwijnen. Lokale ambtenaren in Egypte  zeggen dat de uitbraak wordt veroorzaakt door het serotype SAT2 . Het is de eerste keer dat dit serotype van het virus is geconstateerd in Egypte.

De Egyptische autoriteiten zijn momenteel bezig om vaccins in te slaan om de ziekte onder controle te krijgen. De ziekte heeft inmiddels al meer dan 25.000 koeien geïnfecteerd, voornamelijk in het noorden van Egypte. De boeren in Egypte zijn ontevreden over het optreden van de overheid. Ze vinden dat er te laat is gereageerd op de uitbraken. Als protest hebben ze vorige week dode koeien bij regeringsgebouwen gelegd.

Eén reactie

  • A.C.Flierman

    Iedereen die uit die landen komt, alles laten inleveren en verbranden.
    Wat dat betreft zijn wij te gemakkelijk.
    Je moet het eerst mee gemaakt hebben om dat te begrijpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.