Home

Nieuws 455 x bekeken

Bijna 1 miljard euro verlies Deense boeren door valutaspeculatie

Kopenhagen – Deense boeren hebben sinds 2008 in totaal bijna 1 miljard euro verlies geïncasseerd op in Zwitserse frank opgenomen kredieten en zogenoemde renteswaps. Dat erkent landbouwkredietinstelling DLR Kredit in reactie op berekeningen van het dagblad Jyllands-Posten.

Oorzaak is dat de koers van de Zwitserse valuta is gestegen en de rente daalde. Gespeculeerd was echter op het omgekeerde, een dalende frank en een stijgende rente. Gemiddeld per fulltime landbouwondernemer komt het verlies neer op een kleine 80.000 euro.
De bedrijfsadviesdienst van landbouwfederatie LF zag in 2010 in de melkveehouderij per bedrijf eveneens forse gerealiseerde koersverliezen. Voor ondernemers met 240 tot 320 koeien bijvoorbeeld noteerde de dienst bij de bedrijfsresultaatberekeningen een verlies van ruim 73.000 euro. In 2011 was het wel minder, maar altijd nog een slordige 30.000 euro. Volgens DLR Kredit concentreert de strop zich echter op een relatief klein aantal bedrijven. ”Voor een aantal van hen heeft het wel fatale consequenties gekregen,” zegt Jens Møller van deze landbouwbank.

Of registreer je om te kunnen reageren.