Home

Nieuws

Bij stuurloos door bestrijdingsmiddel

Avignon – Het gebruik van imidacloprid in de akkerbouw en de teelt van groenten en fruit kan bijen en hommels schade toebrengen.

Bijen kunnen de weg kwijtraken en zijn minder vitaal als ze met het middel besmet zijn.
Dat blijkt uit onderzoeken die vrijdag worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Het gebruik van neonicotinoiden (waaronder imidacloprid) wordt al enkele jaren in verband gebracht met bijensterfte. Imidacloprid en aanverwante insecticiden worden gebruikt in tal van gewassen, zowel in kassen als in de akkerbouw en fruitteelt.
Bij de onderzoeken in Science is gekeken naar het effect van imidacloprid op bijenvolken. In de ene studie bleek dat besmette bijen hun volk moeilijker terug kunnen vinden. Onderzoeker Mickaél Henry van het Franse landbouwonderzoeksinstituut INRA zegt dat bij de beoordeling van de giftigheid voor bijen te weinig rekening is gehouden met indirecte effecten. Bijen gaan niet direct dood, maar raken wel gedesoriënteerd, waardoor ze uiteindelijk toch sterven.
Uit een Britse studie blijkt dat opzettelijk met lage doses besmette bijenvolken en hommels minder goed groeien en veel minder nieuwe koninginnen produceren.
De onderzoeken tonen geen oorzakelijk verband tussen de bijensterfte in de afgelopen jaren en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Aan de andere kant tonen de onderzoeken duidelijk aan dat bestrijdingsmiddelen een sterk effect hebben op de vitaliteit van bijen en hommels.
Mickaél Henry zegt dat de studie belangrijke vraagtekens zet bij de toelatingsprocedures van gewasbeschermingsmiddelen. ”De toelatingshouders moeten aantonen dat de gebruikte doseringen in het veld bijen niet doden, maar zij negeren de effecten van lagere doses, die de bij niet doden, maar wel gedragsproblemen veroorzaken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.