Home

Nieuws 219 x bekeken

’Bezuinigingen vergroten risico op dierziekten’

Londen – De bezuinigingen op overheidsuitgaven voor diergeneeskundige activiteiten vergroten het risico op dierziekten in Groot-Brittannië. Bovendien zal de strijd tegen ziekten als het Schmallenberg-virus er moeilijker door worden. Dat stelt voorzitter Carl Padgett van de British Veterinary Association BVA, de organisatie van Britse dierenartsen.

Hij reageert daarmee op bezuinigingen op de surveillancesystemen voor dierziekten en op het sluiten van een aantal diergeneeskundige laboratoria. Volgens Padgett onderstrepen de recente ervaringen met Schmallenberg zijn kritiek: ”Dankzij het uitstekende werk van het Institute for Animal Health en haar Europese collega’s leren we elke dag meer over dit virus, de manier waarop het zich verspreidt en de gevolgen voor onze veestapel. Maar we krijgen die kennis alleen door rapportages via de lokale diergeneeskundige centra, door testen die worden gedaan in diergeneeskundige lab’s en door het werk van goedgetrainde wetenschappers in die laboratoria. Het is daarom, met het oog op het verhoogde risico op ziekten door klimaatveranderingen en de internationale dierentransporten, logisch om dat systeem te beschermen en te versterken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.