Home

Nieuws

Belang Oost-Europa voor Nederlandse agrosector hard gegroeid

Amsterdam – Oost-Europa is als afzetmarkt voor de Nederlandse agrisector de afgelopen vijftien jaar enorm gegroeid. Het aandeel van Oost-Europa in de totale export van Nederlandse agrarische producten lag tussen 2006 en 2010 op gemiddeld 7,5 procent. Tussen 1996 en 2000 lag dit percentage nog onder de 4,5 procent.

Dat meldt ING Economisch Bureau in een rapport. Het Nederlandse agricomplex exporteert jaarlijks voor ongeveer 4 miljard euro aan producten naar Oost-Europa. Daarmee is de sector goed voor bijna een kwart van de totale exportwaarde die Nederlandse bedrijven realiseert in Oost-Europa. Ook de chemie en technologische sector presteren volgens ING sterk in Oost-Europa.
Volgens ING-analist Jurjen Witteveen heeft de toetreding van onder meer Tsjechië, Polen, Slowakije en Hongarije in 2004 als katalysator voor de export gewerkt. De jaarlijkse volumegroei van de agrisector bedroeg sinds 2004 gemiddeld 13,5 procent, tegen een schamele 0,7 procent in de periode van 1997 tot 2003.

Of registreer je om te kunnen reageren.