Home

Nieuws

’Bayer overweegt bod op Pfizers diergeneesmiddelendivisie’

Leverkusen – Chemiereus Bayer overweegt een bod op Pfizers diergeneesmiddelendivisie. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

De veterinaire tak van de Amerikaanse farmareus is volgens zakenbank Crédit Suisse tussen de 14,7 en 18,4 miljard dollar (tussen 11,1 en 13,9 miljard euro) waard.
Bayer zou met de overname een speler van belang worden in de lucratieve markt voor veterinaire middelen. In 2010 suggereerde de Nederlandse topman van Bayer Marijn Dekkers nog dat de eigen diergeneesmiddelendivisie misschien niet groot genoeg is om in competitie te blijven. Daarmee zei Dekkers in feite dat het bedrijf door overnames moet groeien of anders de veterinaire divisie moet verkopen.
In 2009 poogde Bayer reeds het Nederlandse MSD Animal Health, toen nog Intervet, over te nemen van Schering-Plough. Het bedrijf bood toen tussen de 6 en 7 miljard euro. Het bedrijf werd onderdeel van het Amerikaanse Merck & Co nadat Merck fuseerde met Schering-Plough.
Pfizer Animal Health realiseerde in 2010 een omzet van 4,8 miljard dollar (3,6 miljard euro), waarmee het ruim marktleider is. Bayer’s veterinaire activiteiten waren in 2010 goed voor een omzet van bijna 1,2 miljard euro, waarmee het de nummer vijf van de wereld is. Het lijkt voor de hand te liggen dat ook het Franse Sanofi-Aventis interesse heeft in Pfizer Animal Health.
Het is nog onzeker of Pfizer de diergeneesmiddelendivisie in zijn geheel of delen wil verkopen wat mogelijk afhangt van de geboden bedragen. Eerder meldde The Financial Times dat Pfizer overweegt de divisie al dan niet gedeeltelijk naar de beurs te brengen om zo 3 miljard dollar bij beleggers ’op te halen’.
Belastingtechnisch is de overname volgens de anonieme bronnen van Bloomberg lastig. Mogelijk vraagt Pfizer overnamekandidaten voor enkele miljarden euro aan belastingverplichtingen die door de deal ontstaan geheel of gedeeltelijk over te nemen. Bayer is een grote speler met medicijnen maar heeft ook divisies die materialen, gewasbeschermingsmiddelen en zaad maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.