Home

Nieuws 375 x bekeken

Avontuurlijke bij heeft andere genen

Bijen die op zoek gaan naar nieuwe plekken om te fourageren of te nestelen hebben andere erfelijke eigenschappen dan hun soortgenoten die dichter bij de bijenkorf blijven.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Illinois, Cornell University en het Wellesley College.
Wetenschappers publiceren deze week over hun bevindingen in tijdschirft Science. Onderzoekers verplaatsten de plekken waar honingbijen hun voedsel halen en bekeken welke insecten op zoek gingen naar nieuwe plekken. Vervolgens werden de avontuurlijke bijen verzameld en hun genenkaart vergeleken met bijen die niet zo avontuurlijk zijn. Het blijkt dat de ondernemende bijen meer stimulerende stoffen aanmaken. De ondernemendheid van bijen kon worden beïnvloed door de dieren te behandelen met remmende of stimulerende middelen octopamine en glutamate. Volgens de onderzoekers zijn er overeenkomsten tussen bijen en gewervelde dieren (inclusief mensen) als het gaat om de erfelijke aanleg voor de aanmaak van dergelijke stimulerende stoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.