Home

Nieuws 291 x bekeken

Atsma strikter op duurzame biobrandstof

Den Haag - Alleen afvalvetten die echt niet meer opnieuw verwerkt kunnen worden, gelden vanaf 2013 nog als duurzame biobrandstof als ze worden verstookt.

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) meldde de Tweede Kamer donderdag dat hij de regels aanscherpt om ervoor te zorgen dat duurzame biobrandstoffen ook echt duurzaam zijn en niet ten koste gaan van landbouw en natuur.

Afgewerkte frituurolie wordt nu nog gezien als duurzame biodiesel, maar vanaf 1 januari 2013 niet meer. Deze frituurolie kan nog worden gebruikt in diervoer of zeep. Dierlijke vetten die niet meer in de voedselketen terecht mogen komen omdat ze ziektes kunnen overbrengen, gelden bij het verstoken wel als duurzame biobrandstof.

Producenten van benzine en diesel moeten jaarlijks een stijgend percentage biobrandstof door hun brandstoffen mengen. Het gebruik van duurzame biobrandstoffen van de zogeheten tweede generatie telt daarbij dubbel mee om ervoor te zorgen dat de gebruik van eerste generatie biobrandstoffen uit suikerriet en palmolie wordt ontmoedigd. Dit omdat het verbouwen van ethanol (suikerriet) en biodiesel (palmolie) wel ten koste ging van gronden voor natuur en landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.