Home

Nieuws 276 x bekeken

Amerikaanse boeren krijgen meer geld voor braak gevoelige grond

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat boeren beter betalen voor het braak laten liggen van gronden met bepaalde natuurwaarden.

Dat heeft landbouwminister Tom Vilsack bekendgemaakt. De laatste jaren zijn vanwege de relatief hoge gewasprijzen tienduizenden hectares door boeren teruggehaald uit natuurbeschermingsprogramma’s.
Volgens Vilsack dreigt eenvijfde van al het land geregistreert onder het federale Convervation Reserve Program (CRP) weer door boeren in productie te worden genomen. Het betreft 65.000 hectare waarvan de afgesproken periode van meestal 10 of 15 jaar nu vervalt. Het programma is in 1985 opgezet mede om boeren te steunen tijdens een prijzencrisis in de landbouw.
Vilsack wil 10.000 hectare toevoegen aan de CRP, waarvan een deel zal worden gebruikt om ruimte te bieden aan eenden, bestuivers en het bodemleven onder grasland. De overheid biedt boeren nu naast een jaarlijkse vergoeding een 50 procent hogere intekenbonus dan voorheen, van 281 euro per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.