Home

Nieuws 277 x bekeken

Amerikaans-Zuid-Koreaans vrijhandelsverdrag van kracht

Washington – Het nieuwe vrijhandelsverdrag tussen de VS en Zuid-Korea is officieel van kracht.

Het verdrag zet Amerikaanse exporteurs van landbouwproducten weer op ongeveer gelijke voet met hun Europese concurrenten. Het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, denkt dat de agri-export kan toenemen met 1,9 miljard dollar.
Volgens de USDA kan de extra export leiden tot 16.000 extra banen in de agrarische sector in de VS. Het verdrag geldt volgens de USDA als het meest belangrijke sinds decennia. Zuid-Korea telt een kleine 49 miljoen inwoners en is de laatste vijftig jaar uitgegroeid van een ontwikkelingsland tot de vijfde grootste economie ter wereld.
Nu is Zuid-Korea reeds de vijfde belangrijkste exportmarkt voor Amerikaanse landbouwproducten, na onder meer Zuid-Korea’s buurland Japan. De Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack stelt dat ”de timing (van het verdrag, red) niet beter had kunnen zijn” omdat de landbouw in de VS één van zijn beste periodes ooit doormaakt.
De US Dairy Export Council en de National Milk Producers Federation reageren zeer positief op het verdrag. Het verdrag verschaft toegang voor wei als veevoergrondstof, en maakt dat 16.000 ton kaas, melkpoeder en wei voor menselijke consumptie tariefvrij Zuid-Korea in mag.
De EU sloot eerder een vergelijkbaar verdrag met Zuid-Korea. Het verdrag is sinds juli 2011 voorlopig van kracht hoewel het nog moet worden geratificeerd. Voor de VS en EU leiden de verdragen vooral tot meer landbouwexport. Andersom hoopt Zuid-Korea meer computers en auto’s te exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.