Home

Nieuws 309 x bekeken

Akkoord met Vlaanderen over zeesluis

Terneuzen - Nederland en België zijn het eens over de bouw van een zeesluis in Terneuzen in het kanaal naar Gent. Dat hebben de ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) en haar Vlaamse collega Hilde Crevits maandag in Terneuzen laten weten na een laatste overleg op het gemeentehuis.

De zeesluis kost ongeveer 1 miljard euro. Nederland betaalt daarvan maximaal 142 miljoen euro, België de rest. Nederland betaalt nog eens 150 miljoen euro voor aanpassingen aan het Kanaal van Gent naar Terneuzen.
De zeesluis is al jarenlang een droom voor de haven van Gent. Die kan daardoor veel meer en grotere schepen aantrekken. Na planstudies moet in 2014 of 2015 de eerste spa de grond in. In 2021 zou dan het eerste schip kunnen worden geschut.
Daarna zal Vlaanderen ook nog voor ongeveer 30 jaar het onderhoud aan de sluis ophoesten. Nederland betaalt mee aan de sluis, omdat die naar verwachting zal zorgen voor een economische impuls in de kanaalzone van de Zeeuwse havens.
Enkele schepen met erts die nu nog naar Rotterdam gaan zullen in de toekomst naar Gent varen. ,,Voor de haven van Rotterdam zal dat echter te verwaarlozen zijn’’, verzekerde de Gentse havenvoorzitter Christophe Peeters.
Over de omstreden Hedwigepolder is maandag in Terneuzen nadrukkelijk niet gesproken, liet Crevits weten. ,,Deze zeesluis is te belangrijk om te koppelen aan andere dossiers. Hopelijk zorgt dit juist voor een hefboom om tot oplossingen te komen in andere dossiers.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.