Home

Nieuws 97 reacties

Actie op de Dam tegen megastallen

Amsterdam - Een paar honderd mensen voeren zaterdag op de Dam in Amsterdam actie tegen megastallen en de intensieve veehouderij.

De initiatiefnemers van het protest willen onder meer dat de bouw van megastallen stopt, dat de burger openheid krijgt over de risico's van de intensieve veehouderij en dat er geen belastinggeld meer gaat naar deze 'rampzalige veestallen'.

De betogers dragen spandoeken en protestbordjes bij zich met teksten als 'Varkensflats en megastallen? Doe effe sociaal' en 'Maak gehakt van de vleesindustrie'.

Tweede Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks), Tjeerd van Dekken (PvdA), Paulus Jansen (SP) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) spraken tijdens de demonstratie. Vanuit de menigte klonk een luid boegeroep toen de naam van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) viel. Volgens Van Dekken moet ook Bleker inmiddels wel doorhebben dat inkrimping van de veestapel 'kei- en keihard' nodig is. "Die omwenteling gaan we bereiken in Den Haag'', zei de PvdA'er hoopvol.

Volgens Ouwehand speelt Bleker spelletjes. "Hij zegt dat hij niet weet hoe groot de megastallen zijn. Maar dat weten we wel.'' Ze riep de PVV en D66 op niet met de staatssecretaris mee te gaan. "De norm voor het aantal dieren dat een veebedrijf maximaal mag houden moet alleen nog maar naar beneden'', stelde het Kamerlid.

Laatste reacties

 • michelvandewouw1

  Ik stem ook tegen Mega (Flats en gebouwen in de stad!!!!)
  Echt zielig als je daar als mens zou moeten wonen of werken!

 • boerjaco

  ach de burger zit zelf op de blaren.
  eerst zeuren dat de dieren te weinig ruimte hebben. wordt daar wat aangedaan is het ook nie goed.

 • jarrebarre

  Eigenlijk zouden alle dorpen met meer dan 1.000 inwoners ook verboden moeten worden.

 • tonneke

  waarom doen ze nou protesteren in Amsterdam en niet in de Peel of in de Kempen daar waar de stallen staan.Allemaal mensen die nog nooit een boer of varken gezien hebben en niks te doen hebben.Maar wel het belastingsgeld van de boeren op maken en daar moet PVDA iets tegen doen en niet komen praten over iets waar ze geen verstand van hebben.

 • De Kuiper

  Het is wel een signaal dat de burgers de grote bedrijven niet willen. Kunnen boeren wel eigenwijs zijn zeggen wij bouwen ze toch maar wie zit er dan op de blaren. Juiste optie: emigreren

 • John*

  burger/consument ... intensieve veehouderij interesseert de meeste burgers niets, een klein groepje kan dus praten als 'de burger'. eerst een bak vlees uit het reclame vak in de koeling pakken en daarna roepen dat je het erg vind dat dieren in stallen gehouden worden is een beetje hypocriet.

 • DennisSchneider93

  Sorry hoor, maar een mega stal met voor 1000 koeien met een bezetting van 850 koeien is toch beter als een stal voor 70 koeien met een bezetting van 100 koeien?

 • frank1

  Amsterdam, DE stad van de idealisten, vegetariërs, veganisten en 'dieren vrienden'. Zaterdag, vrije dag, mooi weer, enkele 100e mensen... 200 dan? In een stad met 2,3 miljoen inwoners in de metropool regio... Sorry Esther, ik ben niet onder de indruk.

 • Mels

  Dennis,het waarom van deze actie heeft een iets ander doel dan dat waar jij op doelt,dat kan nooit een probleem vormen.Ach,het waren er maar een paar honderd,dat wil zeggen dat de rest het geen bal interesseert,als hun vreten maar goedkoop is.Links Nederland had weer eens een buitenspeeldag,Tonneke,boeren krijgen meer belastinggeld dan ze ooit kunnen betalen vergeet dat even niet AUB,Ook de milieuclubs trouwens,maar dat even voor kennisgeving,voor de rest redelijk goed samengevat.Kuiper,als er zo weinig mensen op de been zijn om te demonstreren moet je dat dan serieus zien als de samenleving of kunnen we stellen dat het de gekleurde mening is van een stel populisten die graag een cavia aaien en geen idee hebben waar ze over praten?Als er een max gesteld gaat worden,dan kunnen we stellen dat we in de USSR geraken lijkt mij,al heb ik soms het idee dat ik daar al leef ,maar dat terzij.

 • NoordHollander

  dit moet je niet willen van welke partij je ook bent jullie hadden beter de boer op kunnen gaan

 • zanden

  Pas wanneer wij ( als producenten en consumenten) in harmonie samenwerken met de dieren, met moeder aarde en met al wat op en in haar leeft, is het oké. Pas dan en niet eerder zal de maatschappelijke kritiek verstommen als sneeuw voor de zon. Want pas dan is er sprake van een win-winsituatie, een situatie waarbij ieder die betrokken is er bij gedijt. De boer ( een goede boterham), de dieren ( een leven naar hun eigen aard en behoeften), de aarde ( bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en gezonde lucht) en de consument ( een kwaliteitsproduct). Het kan niet zo zijn dat de boer ( een goede boterham) en de consument ( goedkope kiloknaller) er eenzijdig bij kunnen denken te winnen over de ruggen van de dieren, de bodemgesteldheid en het milieu. Dat zal een doodlopende blijken te zijn met het bekende boemerangeffect. Tja, wij mensen, wij zijn hardleers......

 • tessemakergj

  de grote van een stal heeft niks te maken met de ruimte per dier
  dus wat is het probleem

 • politiek

  @ tessemakergj Antwoord op uw vraag is ....de ondernemer.

 • tessemakergj

  nee de politiek

 • poldes

  De mensen die tegen megastallen zijn;denken misschien wel dat betrokken ondernemers en werknemers in deze bedrijfstak, in een auto zitten die in de hoogste versnelling staat met een heeel hoog motortoerental en zonder werkende remmen.
  een soort angst hoe dit af gaat lopen of zo.
  Dan zijn deze demonstranten toch heel sociale of zelfs gewone mensen.

 • auga

  Er waren mensen vanuit heel het land gekomen. Veel uit Brabant waar de mestgeur als een verstikkende deken over de velden hangt. Men rijdt iedere week uit met mestinjectoren over het weiland, ook in greppels en sloten borrelt de ziekmakende sludge. Vlakbij de loons en Drunense duinen staat een megastal met mestkuikens, als deze volgroeid (na 6 wkn) zijn, klagen de aspergeboeren over de stank. ze zeggen dan: ja bij ....... moet de stal weer leeg, de beesten zijn rijp!

 • John*

  geen vlees uit megastellenmeer voor nederlandse consument kunnen ze ook roepen maar dat doen ze niet. Dan wordt de boodschap misschien iets te direct? Nederlandse onsument jullie gaan 2 keer zoveel betalen voor jullie vlees omdat wij vegetariers het niet leuk vinden dat jullie vlees eten. Misshien toch eens tijd voor de partij voor vreugde en genot. Vlees, alcohol en tabak voor normale prijzen.

 • zentsbeheer1

  leuk en aardig dat deze 'mensen' opkomen voor de dieren en natuur.
  maar als men ziet wat deze linkse rakkers hebben achtergelaten aan rotzooi denk ik wel 2 keer na voordat ik hierop zou stemmen.
  er is zoveel troep achtergelaten dat wij (medewerkers van de reiniging) dachten dat er een of ander groot politiek feest was geweest, voornamelijk flyers van politieke partijen en opvallend veel drankflessen.
  voor alle duidelijkheid ik ben ook tegen de megastallen maar gelet op alle flyers leek het meer op een propaganda middag van de PvdD.

  Deze reaktie heb ik letterlijk overgenomen van iemand die reageerde op de Amsterdamse nieuws site AT5.
  Spreekt voor zich lijkt me, links mocht weer een middag buiten spelen, wow
  naast eigen volk wel een paar honderd toeschouwers waarvan de helft toerist.

  Zents Ruurlo

 • auga

  De Amsterdamse nieuws site AT5 lijkt wel gesponsord door de vleesindustrie. kijk naar de foto.... een lege Dam.

 • s.gesink

  Werd ook aandacht aan besteed bij het jeugdjournaal, worden die ook door de linkse groeperingen gesponserd? Wat een anti veehouderij item werd hier uitgezonden! Het kwam niet geheel onafhankelijk over, met wel heel erg de aandacht gericht op de waarschijnlijke 'gevaren' van de megastallen. Schandalig dat de jeugd zo verkeerd geinformeerd wordt.
  Typisch weer zo'n voorbeeld dat veel consumenten niet eens meer weten waar en hoe iets groeit.

 • agratax1

  Naar mijn idee zijn van de reacties op deze actie te naïef, te lief. Als deze actie voerders hun zin krijgen en dat krijgen ze, deels zijn ze politiek zeer actief en zitten in het centrum van de macht en de rest schuwt zelfs illegale acties niet. Blijft de vraag wie komt op voor de boeren, die met al de mooie praatjes over de meer kosten moeten uit de markt komen, het loodje leggen? We moeten niet denken dat de meeste consumenten meer gaan betalen voor hun eten dan nodig is om alleen deze >luxe< te betalen. Als de landbouw en de politiek met deze acties meegaan en de eisen tot beleid verheffen, zal de landbouw als drager van de economie in Nederland snel uitgespeeld zijn al was het maar vanwege de extreme kosten verhoging op de boerderij, die al deze goed bedoelde ideeën met zich mee brengen.

 • Mels

  De landbouw blijft een grote pijler onder de economie,das zeker.Het wordt alleen zaak dat we duidelijk maken waarom deze stallen gebouwd worden en hoe ze gebruikt worden,want de oorzaak van dit fenomeen zit volgens mij in de geslotenheid van de bedrijven.Laat mensen kijken bij wat je doet,maak ze duidelijk waarom je dieren zo houd en hoe je ze verzorgt,want dat dat op een hoog niveau staat in Nederland is een feit.

 • boerja

  @ Mels, Idd nu is de linkse lobby veel sterker dan die vanuit de boeren... Deze verliezen hun van vroeger uit sterke maatschappelijke positie.

  Ik word kotsmisselijk van argumenten dat grote stallen niet in het landschap zouden passen... Welk landschap?? Het landschap wat we hebben is al honderden jaren bepaald door de landbouw...

 • wzandbergen1

  Als ze eerst in de ziekenhuizen zouden kijken......Voordat je wordt geholpen ben je zo 6 weken verder, 1 telefoontje naar de dierenarts en hij staat op de stoep.

 • mbm

  De ongenuanceerdheid van het doel van deze demonstratie toont de onkunde en de onnozelheid van de organisatoren aan: gooi alles op 1 hoop: megastallen, alle intensieve veehouderijvormen, vleesindustrie etc. Vrijwel alles is gebaseerd op emotie zonder ratio en vooral zonder enig verstand van zaken én economisch besef. Is het doel van deze demo: weg met de veehouderij in Nederland? En dat terwijl de handelsbalans wordt bepaald door de belangrijke agrarische export ook door de veehouderij. Deze demonstranten kunnen zich veroorloven om het economisch belang van de beste veehouderij ter wereld te veroordelen: zij leven sowiezo van gemeenschapsgeld.

 • agratax1

  @pietenida. Ik ben het met jullie eens en zo zullen er meer zijn. Nu jullie duidelijk hebben benoemd, wat en hoe de zgn. dierenliefhebbers denken, is het zaak voor de landbouw 'Hoe pareren we deze aanval, die erger is dan alle tot nu toe gepleegde aanvallen op de dierhouderij'. De tot nu toe gevoerde landbouw acties hebben alleen maar geleid tot steeds meer en steeds ongenuanceerder en gevaarlijker acties van deze dierenvrienden.

 • Mels

  Open en eerlijk,das de enige manier.Het is voor mensen erg leuk om kalfjes te kijken maar als je dan verteld dat de stierkalveren over pakweg een jaar aan de haak hangen kijken ze je aan of je een boeman bent maar ondertussen kauwen ze `s avonds weer en lekker lapje kalfsvlees weg.Die hypocricie moeten we doorbreken.Men weet niet meer waar het voedsel vandaan komt en dat betekent dus terug naar de basis van het boer zijn.Laat zien waarom,hoe en wat je doet.Alleen met open en bloot telen,koeien melken,varkens en kippen houden krijg je een genuanceerd beeld bij de consument en als dat ze niet aanstaat zullen ze ons door hun koopgedrag dwingen om het anders te doen,dat daarbij een groot gedeelte van de bedrijven voor de export blijft produceren is niet erg als we dan dezelfde consument maar duidelijk maken dat hij dat product niet op zijn of haar bord krijgt als ze dat niet willen betekent dat geen lage prijs producten meer kopen maar die die gegarandeerd gegroeid zijn zoals zij het willen.Degene die te beroerd is om te komen kijken op de openstal of openschuurdagen bijvoorbeeld moeten dan ook niet zeuren dat het verkeerd gaat.

 • Mels

  Als ze in een kledingwinkel weten welke trui of broek met kinderarbeid gemaakt is laten ze die ook hangen en dat geld ook voor bijvoorbeeld hun heilige koe die zo milieuvriendelijk moet zijn als mogelijk en is ie dat niet gaan ze echt wel naar een andere garage.Daar wringt de schoen,wel brullen maar er niet voor willen betalen en daar moet de hele sector aan werken.Welke eis stelt de consument en wat MOET,niet WIL,ie daar voor betalen.

 • Arie

  Al de argumenten die deze mensen gebruiken (betreft tegen een megastal), zijn juist alleen maar in het voordeel van de megastal ten opzichte van een oude (25 jaar) stal. De mensen praten als een kip zonder kop.
  Ik kan echter wel begrijpen dat mensen last hebben van lichtuitstoot van een stal. Ik heb namelijk zelf ook last van de grote neonreclameborden langs de weg. Dus voor deze mensen zullen de megastallen wel voor hetzelfde effect zorgen. Ook wil ik nog iets kwijt over het voedsel dat wij als boeren produceren. Laat men eerst eens de grenzen dicht gooien voor de import van vee. Het is tenslotte toch zo dat er tijdens de MKZ cirsis vrachtwagens vol mestkalveren naar nederland kwamen. En dan wel vanuit Engeland (het hart van de MKZ crisis). Mega stal, een goed idee voor mensen die gezond en veilig voedsel willen tegen een betaalbare prijs. MVG een boer met meer dan 300 melkkoeien

 • joker

  als je bij een willekeurige pluimveehouder vraagt of je even binnen mag kijken , reageert hij meestal of hij water ziet branden. dan ga je je toch afvragen wat heeft hij te verbergen? hij zal wel bang zijn voor ziekte insleep maar op ziektes heb je een grotere kans met megastallen waar de dieren met duizenden bij e lkaar zitten. (ik heb het hier over pluimvee) en dan moet er antibiotica gebruikt worden en je ziet nu waar dat toe gaat leiden. dus megastallen zijn niet de toekomst voor voedselvoorziening als je respect voor het dier hebt.

 • Mels

  Joker,Het is natuurlijk ook wel vreemd als iemand dat vraagt en je daar eigenlijk nog nooit over nagedacht hebt,die openheid die ik bedoel zal een proces van jaren zijn om wederzeids begrip te krijgen,je bereikt het alleen met vragen en praten.Dan even de ziekte insleep:het is niet zo dat er in een megastal in het pluimvee ineens veel meer dieren bij elkaar zitten,ze worden namelijk gescheiden gehouden alleen wel in een gebouw,de diverse afdelingen zijn er voor de werkspreiding en om de risico`s op ziektes te verkleinen,Ik denk dat er per groep en m2 minder dieren zitten dan in de huidige stallen.Respect voor het dier is er zeker wel alleen staat geld overhouden aan het eind van de rit voorop,net als bij jouw het geval is,denk ik of het moet zo zijn dat je van de lucht leeft maar dat lijkt me stug.

 • portus

  Laat de boeren gewoon hun megastallen bouwen in Canada of Brazilie, daar zijn ze nog welkom. Daarna kan het vlees netjes luchtledig voorverpakt worden en direct bij de supermarkt worden geleverd. Alleen de haven van Rotterdam en de importeur zullen er in Nederland nog beter van worden. Geen gezeur meer van omwonenden en drukkingsgroepen. Netjes in de koelcontainer van de haven naar het schap. Iedereen gelukkig.

 • John*

  haha.. vlees 4 weken op de boot in een koeling, dan zijn we in nederland de arbeid kwijt, tijdens transport nog een hoop uitstoot van uitlaatgassen, en geen vers vlees meer. voor 80 kg vlees is ongeveer 35 kg soja nodig. al het vlees daar halen betekent dus meer dan 2 keer zoveel transport. en voor de overige 265 kg voer moet daar weer regenwoud gekapt worden. En hier blijven we zitten met de helft van de oogst die niet voldoet aan de kwaliteitseisen voor humane consumptie. De europese varkenshouderij is een verlengstuk van de europese akkerbouw. Het milieuprobleem in nederland kan prima opgelost worden door samen met duitsland een landbouwkundig land te maken. dan kennen we geen mestoverschot meer en zakt de zelfvoorzieningsgraad van 200% naar 115%. Varkens leven onder de mensen en eten wat er overblijft. Varkens leven niet naast de mensen om van dezelfde akker te eten.

 • John*

  haha.. vlees 4 weken op de boot in een koeling, dan zijn we in nederland de arbeid kwijt, tijdens transport nog een hoop uitstoot van uitlaatgassen, en geen vers vlees meer. voor 80 kg vlees is ongeveer 35 kg soja nodig. al het vlees daar halen betekent dus meer dan 2 keer zoveel transport. en voor de overige 265 kg voer moet daar weer regenwoud gekapt worden. En hier blijven we zitten met de helft van de oogst die niet voldoet aan de kwaliteitseisen voor humane consumptie. De europese varkenshouderij is een verlengstuk van de europese akkerbouw. Het milieuprobleem in nederland kan prima opgelost worden door samen met duitsland een landbouwkundig land te maken. dan kennen we geen mestoverschot meer en zakt de zelfvoorzieningsgraad van 200% naar 115%. Varkens leven onder de mensen en eten wat er overblijft. Varkens leven niet naast de mensen om van dezelfde akker te eten.

 • John*

  haha.. vlees 4 weken op de boot in een koeling, dan zijn we in nederland de arbeid kwijt, tijdens transport nog een hoop uitstoot van uitlaatgassen, en geen vers vlees meer. voor 80 kg vlees is ongeveer 35 kg soja nodig. al het vlees daar halen betekent dus meer dan 2 keer zoveel transport. en voor de overige 265 kg voer moet daar weer regenwoud gekapt worden. En hier blijven we zitten met de helft van de oogst die niet voldoet aan de kwaliteitseisen voor humane consumptie. De europese varkenshouderij is een verlengstuk van de europese akkerbouw. Het milieuprobleem in nederland kan prima opgelost worden door samen met duitsland een landbouwkundig land te maken. dan kennen we geen mestoverschot meer en zakt de zelfvoorzieningsgraad van 200% naar 115%. Varkens leven onder de mensen en eten wat er overblijft. Varkens leven niet naast de mensen om van dezelfde akker te eten.

 • joker

  mels ik snap wel dat je dit zegt. maar ik bedoel niet dat de dieren dichter opelkaar zitten maar dat door die megastallen meer dieren bij elkaar zitten. en als die boeren zeggen dat ze het goed hebben mag je toch ook wel met bepaalde maatregelen in die stal kijken. ik heb wel eens geholpen met kippen vangen en ik heb toen wel gezien dat een kip (mestkuiken) zo niet hoort te leven.(dit kan niet de bedoeling zijn)we leven toch in een beschaafd land........

 • trekker123

  Ik vind die Hans en Grietjes boerderijtjes zo leuk. Ook veel leuker voor de televisie, Dan kun je weer boertjes gaan filmen en daar kunnen ze dan in de Randstad weer om lachen. En voor ons eten kunnen we ons wel afhankelijk maken van het buitenland. Wat van ver komt smaakt immers meestal toch veel beter.

 • Mels

  Het hoe en waarom laten zien,het verhaal achter het voedsel vertellen,dan kan eenieder zelf bepalen wat ie koopt en komt er vanzelf evenwicht,dat jij met kippenvangen ziet hoe jij niet zou willen dat jouw kipfile groeit zegt genoeg over mijn denkwijze die volgens mij een deel van de sleutel is tot het doe verstommen van de discussie omtrent megastallen en zogenaamd dierenleed.

 • Mels

  Lees ook mijn reactie nr 27.

 • Rob van Schie

  toch wel gevaarlijke ontwikkelingen niet alleen de PVDD maar ook SP, PVDA, en Groen Links gebruiken het item mega stallen om kiezers te werven. Als sector zullen we ook de stads mensen beter op de hoogte moeten stellen van het echte verhaal over onze sector.

 • Mels

  Maar dat vergt heel wat energie van ons allemaal en uit gesprekken met diverse collega boeren weet ik dat niet iedereen op zulk volk op de dam zit te wachten maar het zal toch moeten,en moeten kunnen want als je je zaakjes voor elkaar hebt heb je niks te verbergen en is bezoek welkom,dat het niet altijd past in de werkzaamheden dan snapt iedereen maar de Campina open boerderij dagen zijn een succes dus waar wachtten de anderen op.

 • Ineke1

  1 de mensen kiezen om daar te wonen; de dieren niet, en de mensen kunnen rondlopen de dieren niet.en inderdaad ik ook vind een grote stad net een megastal veel te druk, hectisch en stressvol.

  Voor 80 kg vlees is NIET 35 kg soja nodig maar 640 kg. daarom is vlees eten ook zo verspillend.
  Op de Dam is bijna niets achtergelaten door de mensen die hebben geprotesteerd, het meeste wat er lag waren waarschijnlijk flyers die door vleesters zijn weggegooit die kwamen kijken wat er te doen was en waarschijnlijk dachten dat ze via de flyer weer eens ergens korting konden krijgen of zo,
  Én er is geen (alcoholoudend) drank aangeboden er stonden alleen een paar pakken gezonde vruchtensap, dus die ander flessen zullen ook wel van anderen zijn geweest, en bovendien heb je de stad wel eens na een Oranjemarkt of zo gezien?. Nou daar is dit op geen enkele manier mee te vergelijken!. Ook dit is duidelijk een partijdige ingekleurde mening van die mijnheer van de gemeentereiniging en waarschijnlijk zaten de afvalbakken die buiten de Dam stonden propvol of zo. want de mensen vroegen regelmatig waar ze het afval konden laten en het werd dan netjes in een lege doos of lege zak gedaan!.


 • Ineke1

  Over het naar het buitenland gaan en daar een mega- of gigastal uit de grond te gaan stampen kan ik zeggen dat er in die landen ook steeds meer verzet tegen komt, en ook dat het niet erg coulant is om daar de kleinschaliger werkende veeboeren het werk kapot te gaan maken, of ze hun land voor veel te weinig geld afhandig te maken. En ik wordt samen met anderen ook wel voort moe van het idee dat de veehouders hebben dat alleen zíj de Nederlandse economie dragen; dat is gewoon niet waar

  En de dierenrechten activisten/ vegetariërs/ veganisten en dergelijke hebben bijna allemaal gewoon een baan, of ze studeren, doen daarnaast vaak vrijwilligerswerk, leven vaak duurzaam (oa. afval recycelen) en kopen vaak zoveel mogelijk Fait trade!

 • Ineke1

  En het is de argrarische sector zélf die alles op één hoop gooit: Weet wel er is altijd nog een groot verschil tussen akkerbouw en veeteelt helaas zit de veehouderij ontzettend verbeten te vechten er desnoods ten kost van alles mee door te gaan vooral liefst zo grootschalig mogelijk. En ook de akkerbouw steeds maar aan zich te binden om maar van de dierenmest af te kunnen komen.
  Waarom niet doorgaan op kleinschalige basis en alleen biologisch/ vrije uitloop en de vleesprijs drastisch omhoog te schroeven, daarvoor zijn bijna geen investeringen voor nodig, voor megstallen wél. Bovendien een dier eet toch wat het eet bijvoorbeeld: 100 eten voor 100 en 1000 eten voor 1000 dus per saldo maakt het niets uit in de kosten bealve de investering en dat moet toch allemaal terug verdient worden.
  Nogmaals: beter is het via die vrije uitloop te stoppen als je met pesioen gaat en jezelf niet te laten opvolgen, daar lijdt dan niemand onder en de secdtor over te laten schakelen op diervrije akkerbouw, dan krijgen we zo'n mooie argrarische sector, met op de nu vaak lege weilanden en de veevoervelden voedsel voor de mensen. Ook dan pas zal er voldoende gezond en lekker voedsel voor álle mensen zijn voedsel dat is geteeld met repect voor mens, dier en milieu. Voedsel waar de mensen dan ook wel goed voor zullen willen betalen.
  En ook dan pas zal er vrede zijn in de wereld en zullen boeren en burgers op een respectvolle manier met elkaar kunnen leven.

 • MoniqueS

  Ik heb niet alle reacties gelezen, dus wellicht komt mijn mening ter overvloeden...
  Dieren zijn geen dingen, maar levende wezens met de zelfde emoties als mensen. Zij voelen ook angst en pijn.
  Ik vind het schandalig dat sommige mensen dieren behandelen alsof dit niet zo is.
  Met veel te veel dieren in een donkere stal gepropt, geen natuurlijk gedrag mogelijk, en zo snel mogelijk op een gruwelijke manier gedood worden, dat is het lot van de dieren in de bio-industrie.
  En waarom? Omdat mensen zo nodig elke dag (liefst meerdere keren per dag) vlees willen eten, maar er niet te veel voor willen betalen.
  Deze massale vleesconsumptie is slecht voor dieren, maar ook voor mensen.
  Het is een feit dat veganisten gezonder zijn dan vleeseters, bij deze groep zul je niet of nauwelijks iemand tegen komen met hart- en vaatziekten bijvoorbeeld.
  Beter is het om terug te gaan naar kleinschalige veebedrijven en (ook omdat het vlees dan duurder wordt) minder vlees te eten.
  Beter voor de dieren, de mensen en uiteindelijk ook voor de boeren.
  Nog beter is geen dierlijke producten te eten, maar dat is mijn persoonlijke mening en ik weet dat de meeste mensen deze niet delen.
  Bij de manifestatie waren overigens wel meer dan een paar honderd mensen, het waren er zeker duizend, maar dit terzijde.

 • W Geverink

  Beste Ineke en Monique. De reden dat de vegitalliban zo weinig aanhang heeft is omdat jullie met leugens en halve waarheden leden proberen te werven. De onzin uitgekraamd van #42- #45 id daarvan een goed voorbeeld. Voor 80 kg vlees was een varken van 100 kg nodig. die heeft om te groeien 2.6 kg voer per kg groei opgegeten. Dat is in totaal aan voer makkelijk rekenen 100x 2.6 = 260 Kg. Als per big aan zeugenvoer 40 kg gebruikt wordt komt het totaal aan voer om 80 kg vlees te produceren op 300 kg. Dat daarvan bij een volledig op soya gebaseerd randsoen 35 kg uit soya bestaat kan dus gewoon. Vaak worden in plaats van soya echter voererwten of canolameal etc gebruikt omdat het uit de buurt komt en goedkoper is. Akkerbouw en veeteelt zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De reden dat de veehouderij het op veel plekken moeilijk heeft is omdat de politiek etanolproductie subsidieert om minder afhankelijk te worden van olie uit de zogenaamde schurkenstaten. Boeren moeten daarmee concurreren om de voersilo's gevuld te krijgen. 40 % vd Amerikaanse maïs gaat inmiddels in de biofuels.

 • MoniqueS

  De vegitalliban, die kon ik nog niet. :)
  Het probleem met voorstanders van mega fabrieken is dat ze nooit een normale discussie kunnen voeren en vroeg of laat beledigende en/of domme dingen gaan zeggen.
  Ik heb inmiddels alle reacties doorgelezen en ook hier komt de groots mogelijke onzin naar boven. En nee, dat komt niet uit de monden van de vegitalliban, maar van de andersdenkenden.

 • Ineke1

  Het is gewoon bewust in stand gehouden slavernij. Waar veevoer en gewassen voor biofuel kan staan kan ook eten voor de mensen staan, en zonder het veevoer is er precies genoeg ruimte voor eten voor de mensen en aardolie vervangers. mét veevoer niet. weinig aanhang????? Nog maar 13% van de bevolking eet iedere dag vlees..... Volgens jullie ligt het aan alles behalve de veehouderij. Toch nog ongeveer 5kg per kilo en dat is erg verspillend.
  Bij de omzetting van plantaardig in dierlijk eiwit gaan ook nog eens veel voedingsstoffen verloren. Met 4 kilo plantaardig eiwit (veevoer) produceer je gemiddeld slechts 1 kilo dierlijk eiwit.
  Een citaat:
  'Gemiddeld kost de productie van 1 kilo vlees(waren) 14,7 x meer energie dan de productie van een kilo plantaardige voeding. Om een kilo kalfsvlees te produceren heb je 100 keer zoveel energie nodig als om een kilo aardappels te produceren. Een normale akker met grasland 'produceert' ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren. In 1994 voerde Nederland 40% van de eigen graanconsumptie op aan het vee; dat is genoeg voor 44 broden per jaar per Nederlander.'

 • sybrenm1

  Monique, jullie doen dat ook. Jullie vegen de veehouderij op een bult. Ga maar eens binnen zo'n nieuwe 'mega'stal kijken en je zult zien dat de dieren het er best hebben. Doe de stal deuren maar open en laat de koeien maar kiezen en je zult zien dat de koeien even naar buiten gaan, maar dan ook weer binnenkomen en sommigen blijven zelfs binnen, want daar is goed voer en een goede klimaat. Er zijn natuurlijk rotte appels tussen maar dat heb je overal bij. Idd als er meer voor vlees, melk etc betaald wordt, zou menig boer wel kleinschaliger willen blijven. Maar sinds de 60'er jaren is mede dankzij de politiek grootschaligheid een heilig iets geworden en is de export, waaronder de agrarische sector bijdraagt belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. En dat veganisten gezonder zijn dan mensen die dierlijke producten eten is ook gebaseerd op halve waarheden. Ja als je teveel eet dan kan dat wel slecht zijn, want overdaad schaadt. Dat is met alles zo. De mens is van nature een omnivoor en niet een planteneter.

 • sybrenm1

  Ineke, Waar baseer je die 13 procent op?

 • MoniqueS

  Het valt mij altijd op dat ik dit soort discussies vrijwel alleen veehouders meepraten die koeien houden en deze ook als voorbeeld nemen in hun gedrag.
  Bio-industrie is niet alleen koeien, maar ook varkens, kippen, etc.
  Misschien dat jullie koeien los staan in de stal en dus kunnen rondwandelen, maar bij varkens bijvoorbeeld is dat (normaal gesproken) niet het geval, die staan in hokken.
  Kippen kunnen ook niet uit hun schuur weg wandelen.
  Ik kan mij trouwens niet echt voorstellen dat een paar honderd koeien loslopen in een stal, maar wat al niet kan hé.
  Wat je net zegt, als er meer betaald zou worden voor vlees zou menig boer kleiner willen gaan is dus precies wat de meeste mensen die tegen megastallen zijn zeggen. Wat dat betreft zijn we het dus wel eens.
  De meeste mensen vragen niet om stopzetting van de gehele veeteelt, maar een betere, humanere manier. Wij zijn ons echt wel bewust van het feit dat de meeste boeren niet veel keus hebben omdat ze anders niet meer kunnen concurreren. De eigenaren van mega- en gigastallen zijn geen boeren, maar zakenlui en dat is nu net wat wij graag anders zouden willen zien.

 • sybrenm1

  Ik kan op reactie merken dat je nog nooit in een moderne koeienstal bent geweest. Want koeien lopen los. Ze kunnen vrij rondlopen, liggen, vreten en vaak ook laten melken als de stal een melkrobot heeft. Veel nieuwe stallen hebben zelfs een setup dat in de zomer de koeien ook vrij naar buiten en weer binnen kunnen komen. En ik praat vanuit het perspectief van koeieboeren, want werk in de melkveehouderij, want ik voel me wel aangesproken. Van varkens en kippen weet ik minder, maar de moderne varkenstallen zijn ook een stuk diervriendelijker. Lees de blogs van mevr Annechien ten Have maar.

 • W Geverink

  Jij gaat er van uit dat op alle grond waar gras op staat aardappelen verbouwd kunnen worden. Dat is dus grote lariekoek. Tuurlijk is er wel grond in gebruik voor grasland wat voor akkerbouw gebruikt zou kunnen worden. Over het algemeen wordt grond echter gebruikt waarvoor het het best geschikt is. Wat zou het mooi zijn als ik op mijn grond akkerbouwgewassen zou kunnen verbouwen in plaats van gras. Dan zou ik een stuk hoger saldo kunnen draaien dan nu met gras/veehouderij het geval is. Helaas is mijn grond voor akkerbouw ongeschikt door te veel helling(erosie) een te dunne laag zwarte grond. te koud en te nat en ga zo maar door. Voor gras is het hier ideaal en daarom wordt er hier en op honderdduizenden hectares noord zuid en west van mij vee gehouden. Wat ga je als akkerbouwer doen met honderd ton erwten als de conservenindustrie ze niet nodig heeft of er vreterij in zit of wat dan ook. De veehouderij is dan plan B en is die markt die er voor zorgt dat de akkerbouwer tegen betaling van zijn product afkomt. Zonder veehouderij zijn veel teelten gewoon te riskant. Ik en velen met mij ergeren ons over het feit dat jullie wijsneuzen van de vegiejehova ons willen bekeren tot iets wat 98 % vd bevolking niet wil zijn, zonder dat jullie iets weten over het verbouwen van voedsel en de problemen waar voedselproducenten mee te maken hebben.

 • manta

  ik ben het helemaal met ineke 1 en monique s eens. zo denk ik er precies over!!!!

 • MoniqueS

  @ Sybrenm1, nee dat ben ik inderdaad niet. Hoeveel koeien lopen er bij jullie rond? Valt jouw bedrijf ook onder de noemer megastal?
  @ W Gevering, vegiejehova? Ik ben blij dat ik geen vegitalliban meer ben.
  Gelukkig sta ik er boven om jouw soort ook bijnamen te gaan geven.

  Waar blijven de varkens- en kippenboeren nou?

 • W Geverink

  Ik lees nu net dat jullie van vee en de veehouderij ook al geen bal verstand hebben. Voordat jullie op de dam gaan staan schreeuwen is het een aanrader om bij wat boerenbedrijven te gaan kijken zodat je weet waarover je schreeuwd.

 • W Geverink

  Ik heb loslopende varkens en koeien op mijn bedrijf.

 • MoniqueS

  Nog maar een keer: We hebben niets tegen de veehouderij maar tegen megastallen.
  Volgens mij is dat niet helemaal het zelfde.
  Bovendien praat ik hier voor mezelf, niet voor anderen.
  Ik weet dat veel van deze mensen wel degelijk op allerlei verschillende veehouderijen zijn geweest.

 • W Geverink

  Zou je ons willen uitleggen wat je onder megastal verstaat en wat je probleem met zo'n megastal is Monique?

 • sybrenm1

  Beste Monique, kijk eerst eens op een veehouderij voor je begint te schreeuwen, want jij hebt totaal geen benul van waar je over praat als ik je reacties lees. En het is maar net wat je als mega verstaat.

 • W Geverink

  Zou je ons willen uitleggen wat je onder megastal verstaat en wat je probleem met zo'n megastal is Monique?

 • MoniqueS

  Ik kan een heel verhaal gaan ophangen, maar ik geef je een paar linkjes:
  http://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/megastallen
  http://milieudefensie.nl/vee-industrie/megastallen/wat-is-een-megastal
  De volgende geeft aan wat je mag verwachten van een gigastal:
  http://www.knakdeworst.nl/stembewustop2maart/?p=3307

  Geen benul waar ik over praat? Volgens mij voelen jullie je aangesproken over iets waar je zelf niet precies van weet wat er mee bedoeld wordt: de megastal.
  Volgens mij zijn jullie bedrijven misschien groot, maar geen mega-, of nog erger, gigastal.

 • W Geverink

  Dus als ik het goed begrijp weet je het niet presies en heb je een probleem met megastallen omdat iemand anders (wakker dier etc) er een probleem mee heeft. Verder weet ik maar al te goed wat een megastal is omdat we er thuis een hadden. Hadden inderdaad, want wat vroeger een megastal was waar iedereen tot in de verre omtrek over lulde is nu een keuterstalletje dat afgebroken wordt om plaats te maken voor iets nieuws.

 • Wezijnhetmegazat

  Tegen de megastallen en de intensieve veehouderij was het thema, niet alleen de megastallen.

  Zowel GGD, huisartsen als buurtbewoners geven aan dat gezondheid van mensen achteruit gaat na de komst van megastallen in de omgeving. En die mensen waren er ook, niet alleen 'Amsterdamse hippies'.

  Als er een ziekte uitbreekt in een megastal zijn er veel meer dieren die geruimd moeten worden, .. vermoord.

  En dan zijn er genoeg megastallen die zo veel dieren huisvesten dat de dieren niet meer buiten komen.

  Verder denk ik ook dat kleine boeren die al moeilijk redden hierdoor nog moeilijker hun hoofd boven water kunnen houden... dus wie komt op voor de boeren? ... dat hebben wij ook geprobeerd..

  Er waren trouwens 1000 mensen, fotos te zien op www.wezijnhetmegazat.nl

 • sybrenm1

  O wow. Ik ben nu helemaal overtuigd. Sjongejonge. Ja deze websites geven je een eenzijdig beeld. Je moet eerst zelf eens op een veehouderij kijken. Wakker Dier en Milieudefensie en ook Groen Links bepalen wat een megastal is? Of staat dat wettelijk vast? Ik kan verzekeren dat het welzijn van de dieren in een nieuwe grote stal vele malen beter is dan in die ouwe kleine stallen. Vroeger stonden de koeien op een grupstal de hele winter vast op een plek in een donkere stal. Nu kunnen koeien gaan en staan waar ze willen en zijn de stallen veel beter geventileerd en verlicht. Insleep van ziektes? Hoezo. Als je je eigen vee opfokt hoef je geen vee van buiten aan te slepen. Ja gekken zoals Ongehoord kunnen ziektes binnen slepen bij onuitgenodigd in te breken.

 • Wezijnhetmegazat


  Nog een reden tegen mega:
  Als er een dier ziek is, of gewond, of dood ligt, zal die dan meteen 'gespot' worden? 250 koeien zie je misschien nog wel in een rondje door de stallen, maar die duizenden kippen, varkens, kalveren enz? Die worden echt niet elke dag gezien.

  Als je een tijd in een bedrijf mee draait (in welke sector dan ook), dan zie je vaak niet meer goed wat er niet loopt, wat er fout gaat enz.. Het is voor bedrijven heel goed te luisteren naar feedback van stagiaires, nieuwe werknemers enz.

  Als je opgroeit in een boerenbedrijf zal je heel anders naar de situatie kijken dan als je uit de stad komt, dat is logisch, maar het zal ook zo zijn dat je dingen niet ziet, dat ze niet opvallen.

  Als je dieren altijd in hun hokjes hebt gezien, en nooit in een wei, kan je dan zeggen dat je dieren gelukkig zijn? Je hebt geen vergelijkingsmateriaal. Of als je dat wel hebt, zie je dan dat die dieren het fijner hebben? Want ik kan me ook voorstellen dat je je ogen ervoor sluit. ('je' kan iedereen zijn.)

 • Wezijnhetmegazat

  Doel van de Demo, staat ook op de website:
  Openheid creëren, een publieke dialoog (dus geen achterkamertjes gebeuren).

  Verder is het jammer dat we beschuldigd worden van dingen als 'uit emotie, zonder ratio', onnozelheid, geen verstand van zaken... kan me voorstellen dat de mensen aan de andere kant van dit verhaal precies hetzelfde denken.
  de 'dierenrechtactivisten' krijgen hier heel veel commentaar, maar kijken jullie wel eens dingen als 'meat the truth' of vergelijkbare filmpjes? Zodat jullie ons ook snappen?

  En ja ik ben op boerderijen geweest, als stages dierverzorging en als kind tussen de koeien bij een bevriende boer.., en ik weet dat het hard werken is, altijd klaar moeten staan, maar dat betekend niet dat we het maar allemaal moeten laten gebeuren toch?

  >>>>>>>>>>>>>
  En over een vervuilde Dam... we hebben de Dam bekeken en we hadden al met de schoonmakers overlegt van te voren, zij wisten dat er een demo zou zijn en zouden er gewoon 's middags weer langs komen. Alcohol was er niet, er was wat consumptie in de tent (voor vrijwilligers), en alle restjes zijn mee gegaan, afval weggegooid... Dus ook weer een beschuldiging waarvan ik me afvraag .. waarom??

 • sybrenm1

  Ik ben er mee eens dat Nederland te klein en te vol is voor grote veebedrijven. Daar kun je beter naar Oost Europa of Amerika gaan. Maar jullie geven eeen eenzijdig beeld van de intensieve veehouderij.

 • sybrenm1

  Als er een dood dier of iets dergelijks niet gespot wordt dan ligt er iets aan je bedrijfsvoering. Ik ken hier in Amerika veel 'mega' bedrijven en op de meesten wordt prima verzorgd voor de dieren. Je hebt er rotte appels tussen zoals ik gezegd heb. Ik heb inderdaad naar meet the truth gekeken en nog meer van dat soorte spul. Daar wordt gereageerd van een bepaalde hoek en wordt de veehouderij in kwaad daglicht gezet, daarom reageren wij ook vanuit onze hoek om inzicht te geven dat dat niet helemaal op waarheid berust

 • Wezijnhetmegazat

  Niet helemaal op waarheid. Ik kan me best voorstellen dat het ene boeren bedrijf het andere niet is, natuurlijk.
  Maar intensief heet niet voor niets intensief, een dier is op zijn best in een bepaalde ruimte, met bepaalde mogelijkheden. Ik kan niet zien of begrijpen hoe intensief ook goed kan zijn.

  Wij reageren nu ook op een bepaalde hoek, daar demonstreerde we voor. We hebben nooit gezegd 'weg met boeren', maar wel weg met de intensieve veehouderij.

  Persoonlijk vind ik dat de dieren ALTIJD naar buiten zouden moeten kunnen, moeten bewegen, varkens moeten wroeten, koeien moeten kunnen grazen, kippen moeten kunnen zonnebaden en de mogelijkheid tot het nemen van een zandbad moeten kunnen hebben.

  Er zijn megabedrijven waar de dieren het idd beter hebben dan de intensieve veehouderij, en sommige bedrijven hebben meerdere mensen die er werken, maar er zijn ook bedrijven waar bijna alles machinaal gaat, ventilatie, melken, licht...


 • Wezijnhetmegazat

  Dieren horen niet in een betonnen bunker met alleen wat mini raampjes... maar het is niet alleen aan de boeren om te veranderen...
  Het is de overheid die iets moet doen aan de vrije-markt en de consument die bewuster moet gaan kopen... wat iemand hierboven aan zei, niet roepen dat het belachelijk is en niet kan, maar toch het goedkoopste stuk vlees krijgen.

  En is het echt een gedachte van een 'dierenactivist' dat een plofkip geen leven gehad heeft?
  Jaren geleden werd er gedacht dat dieren niet konden voelen, bleek toch zo te zijn, toen gingen ze intelligentie bekijken en bleken onderzochte dieren veel intelligenter te zijn dan ze dachten, en wat als over 30 jaar blijkt dat dieren veel meer begrijpen dan we dachten, dat ze wel degelijk verdriet kunnen voelen?

  Al zijn er maar 10 berdrijven in NL waar voor zou gelden dat de dieren nooit buiten kwamen enz, zefs dan vind ik het een demonstratie waard. Het word tijd dat de media dit onderwerp oppikt, dat de regering het onderwerp serieus neemt en dat de burger mee mag praten, mee mag denken en informatie krijgt van wetenschappers, boeren, activisten enz.

 • Wezijnhetmegazat

  Oh en over de locatie is natuurlijk ook veel te doen geweest.
  Den Haag zou de locatie moeten zijn, maar krijg maar eens 1000 mensen bij elkaar op een doordeweekse dag, en op een zaterdag is het zinloos want het kabinet is niet bijeen.

  Bij een megastal demonstereren, hoeveel mensen bereik je dan? De boer van de bewuste megastal in de buurt?
  Amsterdam is een stad waar de meeste mensen op zaterdag gaan shoppen, .. de consument. Vandaar.

  E

 • wil agri

  hier een link waar jij ook eens zou moeten kijken Monique

  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2012/3/Nieuwbouw-voor-380-koeien--1009599W/?cmpid=NLC|Boerderij%20-%20Veehouderij|23-mrt-2012|Nieuwbouw%20voor%20380%20koeien

  zo ziet een zogenaamde 'mega stal' eruit

 • W Geverink

  Absoluut Sybren, Als in nederland een ziekte een ernstige uitbreekt wordt de buurt geruimd en niet een stal. Het maakt dus niet uit of de dieren in een grote stal zitten of een kleine.In Nederland is de veedichtheid gewoon erg hoog en dat is vragen om problemen. Het zou daarom beter zijn om om de tien kilometer een stal van 10000 varkens te bouwen dan elke kilometer een stal van duizend omdat de kans op besmetting en verspreiding tussen bedrijven veel kleiner is. Verder verwijzen jullie wegens gebrek aan praktijkervaring naar allerlei anti veehouderij websites en is het daarom verstandig om jezelf op de hoogte te stellen van hoe de praktijk werkt.

 • Wezijnhetmegazat

  Bij een ernstige ziekte wel, maar zoals de kalkoenen pas? In de omgeving werd getest, vinden ze niets, mogen die dieren blijven leven, de dieren IN het bedrijf niet.

  Een megastal vervangt de huidige stal van die betreffende boer, de boeren in de omgeving blijven er nog net zo goed als ze niet over de kop gaan toch?
  Er komen dus wel meer dieren bij.

 • sybrenm1

  Je hebt gelijk, Geverink. @wezijnhetmegazat, ipv te demonstreren op het dam en allerlei speculatieve leuzen zitten te roepen, waarom gaan jullie niet in dialoog met de veehouderij of kijken bij boerderijen en dan pratende kan worden bekeken waar en hoe er verbeteringen kunnen worden gemaakt. De ene boer zal natuurlik makkelijker bereidt zijn te praten dan de andere. En waarom gaan jullie niet na wat de consument WERKELIJK wil en zo kunnen we met zijn allen misschien tot een fatsoenlijk dialoog komen. En nooit zal iedereen het eens worden want een denkt zus en ander denkt zo, maar ik denk dat dat veel effectiever is

 • Wezijnhetmegazat

  We wilde een signaal afgeven, we wilde dat de media het oppikt, we zijn geen organisatie, maar er zijn echt wel onderzoeken geweest waaruit blijkt dat het gros van de mensen tegen INTENSIEVE vee-houderij zijn, maar ze eten het wel, kopen wel dat stuk vlees of het goedkoopste ei.

  De consument gaat ook voor zijn portomonee en houd beide dingen gescheiden. Als ik kijk naar mijn omgeving roepen vele 'ik wil het niet horen, dan hoef ik het niet meer...' en dus eten we gezellig door.

  Ik ben bij boerderijen geweest, zoals ik al zei heb ik stages gelopen.
  Ik ben nooit in een megastal geweest, heb mezelf na veel commentaar naar ons toe bij 1 uitgenodigd maar nooit meer reactie gekregen.

  Als wij (een paar individuen) de dialoog aangaan met boeren, bereiken we nog geen publiekelijke dialoog.
  Ik sta er zelf wel voor open, maar ik weet ook dat het zelf bijv. heel erg vind als 1 lammetje onderkoeld blijft liggen, wat mij betreft meteen medische zorg/warmte lamp enz, terwijl veel boeren daar hun schouders voor ophalen... hij overleeft het, of overleeft het niet. En dan kunnen de boeren nog zo goed voor hun vee zijn, zo iets wat voor een boer (of sommige boeren) iets kleins is, is voor mij wel een belangrijk punt, elk dier is er 1.

  Maar, bij wie mag ik langskomen?

 • Wezijnhetmegazat

  En wat ik me afvraag, waarom hoor ik overal dat 80% van de dieren naar het buitenland gaat? En hoor ik dat hier nergens terug?

  Dit is dan wel weer van 'zo'n' website, maar de statistieken zijn van het CBS, dit gaat over 2002.
  http://www.animalfreedom.org/paginas/opinie/export.html#CBS

 • Wezijnhetmegazat

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=70736ned&LA=NL
  Dat zijn toch genoeg dieren die nooit buiten komen om voor te demonteren. Een demonstratie is misschien niet het beste middel, maar het heeft een beetje los gemaakt, dat is het begin. ....

  Een betere wereld moeten we met zijn alle maken.

 • sybrenm1

  Je zegt 'het gros van de mensen'. Wie en hoeveel? Zo kan ik ook wel wat zeggen. Het komt er op neer dat het gros van de mensen het uiteindelijk niks uitmaakt van: whatever. En zijn jullie dus een klein groepje schreeuwers. Je bent maar bij een paar boeren geweest en je erkent dat je nooit in een megastal bent geweest, dus kun je ook niet vooroordelen en van maar wat aannames uitgaan. En het is de boer die bekommert om zijn lammetje, maar alle lammetjes blijven helaas niet altijd leven. Dat jij je daar om bekommert is ok, maar je kan niet een hele veehouderij willen afschaffen daarvoor. Het is niet dat 80 procent van de dieren naar het buitenland gaan, maar zo'n 75 procent van de agrarische productie (vlees, zuivel, akkerbouw, tuinbouw) gaat voor de export, waaronder het meeste naar Duitsland.

 • auga

  Veel reactanten hebben het over openheid. Heel goed, bij alle slachthuizen webcams. Deze beelden rechtsstreeks tonen bij de slagerij en supers.
  eet smakelijk!

 • MoniqueS

  Ergens werd de opmerking gemaakt dat de boeren van vroeger in feite belachelijk gemaakt werden door anderen en dat men daar niet naar terug wil.
  Zou dit soms de reden zijn waarom sommige moderne 'boeren' zich willen bewijzen door een succesvol zakenman te zijn met een mega groot bedrijf?

  Hier wordt alleen gesproken over het houden van koeien. Ik heb nog niemand iets zien vertellen over megastallen met varkens of kippen waar de aantallen gigantisch kunnen zijn in verhouding tot het aantal koeien.
  Hoe denken jullie daarover?
  Varkens: http://hanslcv.files.wordpress.com/2011/05/megastal_heijmans.jpg
  Kippen: http://www.vier-voeters.nl/website/output.php?idfile=4038 en
  http://static3.trouw.nl/static/photo/2011/2/0/5/20111215092615/media_xl_1046180.jpg

  Jullie mening is veelal dat je alleen kunt meepraten over megastallen als je er bent geweest. Hoezo? Het feit dat er zoveel dieren bij elkaar staan is al genoeg om hier een mening over te vormen.

 • Ineke1

  Die dieren gaan weer naar binnen omdat ze weten dat ze nergens heen kunnen, soms lopen ze weg en dan worden ze dood gereden of doodgeschoten of weer terug de stal of wei ingejaagd. ( er zijn in veel landen wel dieren die zijn uitgebroken en in het wild zijn gaan leven met name de USA in in de natuur zijn ze ook nog niet veilig want daar wordt zelf met kruisbogen op ze gejaagd)
  Maar zelfs al hebben ze het goed; ze eten veel meer eten op dan ze opbrengen,(etc.) en al zouden ze evenveel opbrengen; dieren zijn niet gemaakt om voor de mensen als voedsel te dienen. mensen zijn van origine planten- en fruiteters en zijn helaas overgegaan tot vleeseten; met alle gevolgen van dien (dat is wat de bijbel beschrijft als de zondeval) wanneer dringt dat nou eindelijk eens door?. het is één en al (wederzijdse) slavernij. Veel mensen zijn juist niet gaan protesteren omdat ze ze de eisen van de organisatie te zwak vonden en omdat ze moesten werken en zo!. En het is onderhand wel bekend dat er pas écht massaal geprotesteerd wordt als het om de eigen positie/ portemonee gaat, trouwens ik zie géén protesten vóór mega(stallen). behalve misschien door een paar veeboeren (weer voor de eigen positie/portemonaie),
  Jij woont in de USA?. nou we weten wel wat voor een ellende daar is, altijd weer komen ze in een oorlog terecht etc. het is daar inderdaad groot, groter grootst: en grote 'dog eat dog' kul-tuur; dat zou ik graag hier in Nederland voorkomen!.

 • Ineke1

  Die bodemerosie ontstaat juist omdat er bemest wordt met alleen dierenmest en kunstmest, daar kan dan alleen nog gras goeien omdat dat een noodgewas is om verdere erosie te voorkomen, als je dat nog laat begrazen krijg je overbegrazeing en daarna woestijn. Daarom pleit ik hier nogmaals voor diervrije akkerbouw daarbij worden mulchlagen aangebracht, met compost en groenbemesting gewerkt waardoor je een duurzame teeltlaag krijgt waar niets meer uit weg spoelt, (juist boeren zouden dat moeten kunnen begrijpen) en dan nog die dieren moeten veel bijgevoerd worden, en dat moet toch ook ergens vandaan komen. Jij noemt jouw voorbeeld op ik heb het nu even met name hier in Nederland hier kan op ieder weiland voedsel voor de mensen gezet worden, en het is bijna om te janken om te zien dat het bijna alleen maar weilanden zijn en snijmais. Er is alleen al in Nederland meer dan genoeg grond om goed voedsel voor alle Nederlanders te telen. Trouwens gras is ook te eten door mensen en er zijn er al die dat doen.

 • Ineke1

  Typisch dat het meeste naar Duitsland gaat want ik las recentelijk ergens dat die minder vlees per hoofd vam de bevolking eten dan de Nederlanders maar wel dat ze het meer zijn gaan expoteren, wel een beetje een mallemolen zeg...
  Ja er zijn zelfs (mega) stallen die ik dieren spa's noem waar de koeien met een robot worden gemolken waneer hun uiers vol zijn, ze worden gedouched , geborsteld en ze op luchtbedjes liggen, als ik dan denk aande mensen in bjvoorbeeld Afrika en andere landen waar ten compensatie van de veevoer verspilling het land van de mensen wordt 'gestolen'om er gewassen voor het westen zoals biodiesel te zetten, waar ze daar nóg meer honger en dorst om lijden. Mensen die in hokken wonen erger nog dan de stallen of ze liggen zelfs letterlijk op straat!. en ze eten eten wat bijna erger is dan hier het veevoer dan schieten mij de tranen letterlijk in de ogen. en dat alles voor onnodige luxeproducten zoals vlees, leer melk en bont. Diep triest allemaal.

 • Ineke1

  Zie:
  www.volkskrant.nl/.../Nog-maar-13-procent-eet-elke-dag-vlees.dhtm
  www.ikbenflexitarier.nl/flexitariërs-zijn-gezonder

  Volgens het NIPO (onafhankelijk onderzoeksbureau) zijn 56% van de Nederlandse sowieso Tégen megastallen
  Sommige twijfelen
  Sommige kan het niet schelen
  en maar 11% zijn vóór megastallen.

 • sybrenm1

  Monique en Ineke, dat bedoel ik nou juist. Kijk eerst eens op een veehouderij, want jullie gelul is toch zo ver buiten de werkelijkheid. Hoe kunnen jullie toch ooit door een serieus mens worden serieus genomen. Jullie beargumentatie is alleen maar gebaseerd op speculatie gedreven door emotie. Ineke jouw verhaal slaat nergens, maar dan ook nergens op. Trouwens mensen waren altijd vleesters geweest. De grotbewoners en Neanderthalers waren al vleeseters. Doe eerst jullie huiswerk eens goed voordat jullie wat zitten te schreeuwen van wat jullie dromen

 • W Geverink

  Beste Ineke. Miljoenen jaren gingen de bisons van zuid naar noord en in het najaar weer terug. Het hele noordamerikaanse continent was gras!Tot zover ging alles goed. Gras houdt de grond heel goed vast. Er staat niet voor niets helmgras op de duinen. Erosie begon pas nadat settlers de ploeg in de prairie hadden gezet. Toen pas kreeg de wind en het water grip op de grond. Een heleboel prairiegrond is prima voor akkerbouw maar een heleboel ook niet. In de komende decennia zal veel door akkerbouw kapotgemaakte grond noodgedwongen in grasland worden omgezet. Dat met gesubsidieerde overschotten de infrastructuur in derde wereld landen vernietigt wordt is een feit. Dat is niet de schuld van de boeren maar van de politiek die willen voorkomen dat mensen staan te schreeuwen op de dam omdat het voedsel onbetaalbaar is.

 • MoniqueS

  Bla bla en weer geen antwoord op mijn serieuze vragen...

 • sybrenm1

  Dus Ineke, dus eigenlijk het grootste deel kan het niks schelen. Als de meerderheid van de mensen tegen is kan ik me daarbij vinden. We kunnen met zijn allen praten van wat willen we. Ik heb al gezegd dat Nederland te klein is voor veel grote bedrijven. En dat de mensen in derde wereldlanden minder voedsel eten dan ons vee ben ik volkomen met je eens. Maar zoals Geverink zei, geef de boeren niet de schuld, want die willen hun hoofd ook boven water houden.

 • Wezijnhetmegazat

  'het is de boer die zich bekommert om zo'n lammetje?' Dat vond ik dus erg tegenvallen... bij mijn stage, maar ook terug gehoord van andere die elders stage gelopen hadden.

  En hebben wij gezegd dat we de gehele veehouderij dus maar willen afschaffen? Ik heb het steeds alleen over de intensieve veehouderij en bij megastallen heb ik ook allemaal andere punten genoemd buiten de ruimte die de dieren wel of niet krijgen.

 • sybrenm1

  @wezijnhetmegazat, ik weet niet van jouw specifieke situatie op jouw stageplek, maar de boeren die ik ken bekommeren zich wel om hun dieren en proberen om ze levend en natuurlijk gezond te houden. Maar een boer kan ook maar tot zover veroorloven. Ik weet niet hoever jij wilde gaan om dat lammetje te redden.
  Ik heb niet gezegd DE hele veehouderij, maar EEN hele veehouderij, daar bedoelde ik een tak van de veehouderij bij. Toegegeven had ik dat ook anders kunnen verwoorden.
  @Monique in antwoord op je vragen. Je zelf hebt geen weet van wat er op veel veehouderijen gebeurt, alleen bepaalde bronnen waar het extreme wordt vertoond. De stallen op jouw linkjes hoeven van mij ook niet. Dieren dienen op een fatsoenlijke wijze te worden gehouden. En veel boeren doen dat ook. Verbeteringen kunnen natuurlijk altijd worden gemaakt. Als jullie de grootschaligheid in Nederland willen aanpakken begin bij de kern van het probleem. Ga in overleg met de veehouderij en de sector. Menig boer wil wel kleinschaliger blijven, tenminste als er een betere prijs voor wordt betaald en kan de boer zich makkelijker aan de wens van de consument voldoen. Want nu bepalen de grote coops en de banken wat en hoeveel er moet worden geproduceerd.

 • Mels

  Denk dat Ineke rijp is voor opname in een psichiatrisch ziekenhuis,god,wat til je zwaar aan de wereld.Voor Monique en Ineke geld dat als je ergens geen verstand van hebt je daar eerst voor moet zorgen voordat je een mening kan en mag geven.Ik ga er vanuit dat jullie te lang in de uitlaatgassen in de stad hebben geleefd waardoor jullie hersens zover zijn aangetast dat enig ondernemerschap jullie vreemd is,hadden jullie dat maar een beetje dan was het mogelijk om te bedenken waarom dit gebeurt.Nu L@llen jullie als een kip zonder kop over iets waarvan je niet weet hoe het werkt en dat stoort ontzettend en veroorzaakt ook een tunnel visie en eenzijdige kijk op de zaak.

 • Ineke1

  Die bisons leefde in een evenredige (voor de natuur nodige) hoeveelheid. De veestapel zijn er veel te veel. dat leerde we op de lagere school al dat daardoor de verwoestijning toeneemt.vooral geiten en schapen trekken palneten met de wortel uit en die komen dan niet meer terug. Met akkerbouw zonder veeteelt heb je dat niet. Bovendien wordt in de alternatieve landbouw vaak helemaal niet meer geploegd.

 • Ineke1

  Die bisons leefde in een evenredige (voor de natuur nodige) hoeveelheid. De veestapel zijn er veel te veel. dat leerde we op de lagere school al dat daardoor de verwoestijning toeneemt.vooral geiten en schapen trekken palneten met de wortel uit en die komen dan niet meer terug. Met akkerbouw zonder veeteelt heb je dat niet. Bovendien wordt in de alternatieve landbouw vaak helemaal niet meer geploegd.

 • Ineke1

  Ik heb al -tig keer gezegd dat als er zonodig nog vlees gegeten wordt dat de wet veranderd moet worden en er allen nog scharrel/ vrije uitloop kleinschalig verkocht en geïmporteerd moet mogen worden maar die taak ligt bij de regering/ Europarlemen, en ik kan ze er niet toe dwingen.
  Maar beter is de veehouderij wereldwijd af te bouwen en over te gaan op diervrije akkerbouw. Nu moet er ook veel voedsel naar hongergebieden dat kan dan ook; alleen is er (zonder de veestapel) veel meer goed voedsel beschikbaar. Ik geef de boeren (in zoverre) niet de schuld.

 • sybrenm1

Laad alle reacties (93)

Of registreer je om te kunnen reageren.