Home

Nieuws 274 x bekeken

Aantal kleine zwanen dit jaar extreem laag

Nijmegen – Het aantal kleine zwanen neemt af in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van SOVON Vogelonderzoek Nederland.

Dit jaar zijn er tot nu toe 2.400 kleine zwanen geteld tijdens de jaarlijkse midwintertelling van watervogels. Dat is fors minder dan de 10.000 die in dezelfde periode in 2009 werden waargenomen. Volgens SOVON is de belangrijkste oorzaak is dat er minder jonge vogels naar Nederland komen vanuit de Russische toendra waar de kleine zwaan broedt. Deze winter waren het er nog eens opvallend weinig omdat veel vogels door het zachte weer ten oosten van Nederland waren blijven hangen en voor de januari-telling al veel wegtrek naar het oosten had plaatsgevonden.
In Nederland komen kleine zwanen vooral voor op een aantal grote wateren als het IJsselmeer en de Randmeren en in een aantal graslandgebieden. Volgens SOVON brengen de kleine zwanen, in tegenstelling tot ganzen, niet veel schade aan op akkers omdat de vogels vaak op oogstresten foerageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.