Home

Nieuws 1380 x bekeken 5 reacties

‘Aaisykjen’ mogelijk op Unesco-erfgoedlijst

Utrecht – Het ’aaisykjen’ ofwel kievitseieren zoeken maakt goede kans op plaatsing op de nationale erfgoedlijst van beschermd immaterieel erfgoed van de Unesco. Dat bevestigt directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. De Bond van Friese Vogelwachten bereidt een aanvraag voor.

Criteria zijn dat een traditie overdraagbaar is en gedragen wordt door een gemeenschap. Eventuele knelpunten die voortbestaan van de traditie in de weg staan, moeten in beeld gebracht zijn en er moet een plan zijn om die weg te nemen. Gezien de recente overwinning van provincie Fryslân bij de Raad van State, is dat draagvlak er, oordeelt Strouken. De Raad verwierp begin deze maand bezwaren van Faunabescherming tegen de regeling die in Friesland geldt voor het zoeken en rapen van kievitseieren.
Voor het tot een voordracht kan komen, moet Nederland het Unesco-verdrag voor immaterieel erfgoed nog ratificeren. Volgens Strouken zijn 120 voordrachten nu in voorbereiding.
Afgelopen zaterdag werd in het Friese Oudehaske het eerste kievitsei gevonden. Kievitseieren rapen mag alleen nog in Friesland en alleen onder strikte voorwaarden. Jaarlijks wordt een vindquotum vastgesteld.

Laatste reacties

 • aasgieren

  Das mooi kunnen er weer een stel opvreters hun zakken vullen. Stoat de lange onderbroek er al op.

 • Spotvogel

  De Faunabescherming hanteerde verkeerde argumenten om het aysykjen te verbieden. Wij onderzochten die problematiek al vanaf 1976 en daarbij bleek dat er van vroeggeboren kievitpullen(geboren vanaf 21 april dus bij broedtijd van 28 dagen in 3e week van maart met incubatie begonnen)erg weinig terecht komt. Er zijn dan nog maar weinig insecten actief en de temperaturen zijn vaak zo laag dat de pullen meer tijd nodig hebben om onder de moeder op te warmen en daardoor maar heel weinig voedsel binnenkrijgen en almaar verder in teren. Rond de ijsheiligen is er van die eerste geboortegolf doorgaans nog maar weinig over. Belangrijker argument is dat de Fransen massaal onze kieviten oogsten, inblikken en als Vanneaux vermarkten en oppeuzelen met het argumet dat de Hollanders zoveel kieviten kweken dat zij er zelf jaarlijks als sport de eieren van rapen. Als de Unesco zo'n primitieve folklore tot werelderfgoed wil opleuken geeft dat eens te meer aan hoe ver de mensheid is afgegleden van het moeizame pad naar werkelijke civilisatie!

 • NoordHollander

  kievitseieren oftewel' leepaikes' zou hessel agema zeggen die eet je met een stuk roggenbrood berenburgertje erbij prima ingredienten om de potentie te verhogen etc. echte kultuur vooral friese maar ook elders niet verkeerd...

 • Rengers

  Men hanteert criteria die wel heel veel mogelijk maken:

  >>Criteria zijn dat een traditie overdraagbaar is en gedragen wordt door een gemeenschap. Eventuele knelpunten die voortbestaan van de traditie in de weg staan, moeten in beeld gebracht zijn en er moet een plan zijn om die weg te nemen.<<

  Er is een ruim kader aan tradities die men hiermee ook in stand had of zou kunnen houden als het ganstrekken, drijfjachten, sijsjeslijmen, vinkenbanen, spreeuwenpotten, stierenvechten, stierenrennen, vossenjachten, zeehonden-knuppelen en alle vormen van de huidige jacht en visserij. Simpelweg een stoppen met hinderlijke vormen van beschaving.

 • Spotvogel

  Helemaal mee eens beste Rengers. Op deze manier kan ook het doodknuppelen van zeehondenbaby's, het afslachten van Grienden, Dolfijnen en Walvissen en het leeglepelen van geopende schedels van levende apen wel op die Unesco-lijst geplaatst worden. En worden voorzien van internationale beschermingsregels!
  Het aaisykjen is nooit een breed beoefende Nederlandse volkssport geweest en wordt zeker buiten Friesland maar door heel weinig mensen gedragen en door nog veel minder lieden beoefend. Vroeger reisden auto's of zelfs busjes vol Friezen ons hele land door om tot in de uithoeken van alle provincies eieren van weidevogels weg te roven. Als je ze er op aansprak dan was het antwoord: 'maar wij doen wel veel aan nazorg!' Jawel in Friesland, maar niet in Utrecht, Limburg, Zeeland of Brabant! Ik legde al uit dat de maart- en begin aprillegsels van kieviten doorgaans weinig of geen broedrendement opleveren vanwege de hoge pullensterfte. Maar men raapt ook de eieren van andere weidevogels terwijl dat al sinds jaar en dag verboden is. Zulke roverij kan en mag natuurlijk nooit als Erfgoed gelegaliseerd worden!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.