Home

Nieuws 398 x bekeken

806 miljoen euro boerenschade, tegen goede oogstprognose in Australië

Wagga Wagga – Overstromingen in de Australische staten New South Wales en Victoria leveren de boeren daar naar schatting een rekening op van één miljard dollar (ruim 806 miljoen euro).

Er is veel vee verloren gegaan, de schade aan hekwerken, omheiningen, silo’s en infrastructuur is groot.
Toch is er ook goed nieuws. Landbouwminister Joe Ludwig verwacht de beste oogst in dertig jaar.
Ludwig baseert zijn optimisme op cijfers van onderzoeksbureau Abares, dat dit boekjaar een gemiddelde stijging van de inkomsten voorspelt van 4,2 procent. De oogsten in het hele land nemen fors toe dankzij de vochtige landbouwgronden die na tien jaar droogte weer helemaal zijn hersteld.
Boeren in het zuidoosten van Australië doen het zelfs 20 procent tot 70 procent beter dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar, is de verwachting. De export stijgt met 9,4 procent tot 35,5 miljard dollar. Overigens speelt ook de hoge prijs van landbouwproducten hierbij een rol.
Niet alle boeren profiteren. In Victoria zijn honderden zuivelboeren betrokken bij een grootscheepse evacuatie van hun koeien. Er wordt gemolken op boerderijen van collega’s. Ook in 1993 werd de zuivelsector in deze staat getroffen door overstromingen maar president Kerry Callow van United Dairyfarmers’ of Victoria noemt de situatie nu een stuk ernstiger.
In januari ging het de zuivelboeren in Victoria nog voor de wind. De productie lag 13,2 procent voor op het vorige boekjaar. De productie zal ongetwijfeld flink lijden onder de overstromingen, meent Callow. ”Maar op dit moment ligt onze prioriteit bij het redden van onze mensen en de koeien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.