Home

Nieuws 1 reactie

70 procent melkvee heeft antistoffen tegen Schmallenberg-virus

Lelystad – De geschatte prevalentie van antistoffen tegen het Schmallenberg-virus in de melkveepopulatie in Nederland is rond de 70 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Volgens het onderzoek blijkt de prevalentie van antistoffen tegen het Schmallenberg-virus in melkvee in het oosten van Nederland aanzienlijk hoger in vergelijking met het noorden en zuiden. Dit kan een aanwijzing zijn dat de eerste introductie van het virus in deze regio heeft plaatsgevonden. Dit wordt ondersteund door de rapportage in september 2011 van de eerste melkveebedrijven gelegen in Oost-Nederland met koorts, waterige diarree en een verlaging van melkproductie.
De binnen-bedrijf prevalentie van antistoffen tegen het Schmallenberg-virus bij twee besmette schapen- en twee besmette melkveebedrijven varieert tussen de 70 en 100 procent. Dit wijst erop dat waarschijnlijk de meeste dieren op geïnfecteerde bedrijven aan het eind van een uitbraakseizoen besmet zullen zijn. Vergelijkbare resultaten waren te zien bij Akabane-virusinfecties in Australië en Zuidoost-Azië, waar soms binnen twee tot drie weken en maximaal binnen twee maanden alle sentinel (vatbare) dieren een infectie doormaakten.
Volgens het CVI geeft dit onderzoek aan dat er een wijdverspreide blootstelling aan het virus heeft plaatsgevonden. Daarmee wordt ook duidelijk dat het aantal klinische verdenkingen op basis van de PCR-diagnostiek in misvormd geboren kalveren een grove onderschatting geven van het aantal besmette melkkoeien, niet alleen in Nederland maar ook in de andere landen met problemen.
Tot nu toe zijn er geen vergelijkbare prevalentieonderzoeken naar antistoffen tegen het Schmallenberg-virus gedaan in andere landen. Maar een seroprevalentie-onderzoek naar Akabane virus, die tot dezelfde virusfamilie als het Schmallenberg-virus behoort, liet een 80 procent seroprevalentie zien aan het eind van een uitbraakseizoen in 1974 in New South Wales, Australië.

Eén reactie

  • paul.gld1

    als 70 procent al antistoffen heeft, betekent dat enten weinig zin meer heeft, want het doel van enten is juist antistoffen opbouwen......

Of registreer je om te kunnen reageren.