Home

Nieuws 1222 x bekeken

70 mille boete geëist tegen vergister

Zutphen – Tegen een vergistings- en loonbedrijf uit Putten is bij de rechtbank in Zutohen een straf geëist van 70.000 euro wegens een groot aantal overtredingen van milieuregels.

De eigenaar van het bedrijf hoorde tegen zich persoonlijk een werkstraf van 180 uur eisen.
De officier van justitie zei bij de zitting geschrokken te zijn van de omvang van het aantal overtredingen en de onzorgvuldige manier waarop de stoffenstromen werden geregistreerd. ”Daar hoort een flinke sanctie bij.”
Het bedrijf stond terecht omdat bij een controle in 2009 bleek dat tal van regels werd overtreden. Zo verwerkte het bedrijf stoffen in de covergister, die daarvoor nog niet waren toegelaten. Het ging om glycerine afkomstig van de productie van biodiesel, gesmolten snoepgoed, uien- en citruspulp. Geen van die stoffen stonden toen op de positieve lijst van het ministerie.
Uit het onderzoek bleek dat de herkomst van de producten verhuld was weergegeven op de vervoersbewijzen. Daardoor kon bij de vergister niet worden achterhaald, waar de producten feitelijk vandaan kwamen.
Het bedrijf had de zaken ook op andere terreinen niet op orde. Ondermeer de opslag van bestrijdingsmiddelen, oude accu’s en mest voldeden niet aan de eisen. Water dat weglekte van de opslagplaats voor mest en andere te vergisten producten, kwam in een perceelsloot terecht die uitkomt op het oppervlaktewater.
De eigenaar van het bedrijf zei tijdens de zitting dat veel zaken inderdaad niet in orde waren. Maar volgens hem heeft de controle ertoe geleid, dat inmiddels alle fouten zijn hersteld. Hij neemt ook geen producten meer af, waarvan hij de herkomst niet kent, zo zei hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.