Home

Nieuws

150 deelnemers collectieve inkoop zonnepanelen

Lelystad – 150 boeren in Flevoland en Zwolle doen mee aan collectieve inkoop van zonnepanelen.

Dat meldt LTO Noord Projecten. Het project ’Vraagbundeling zonnepanelen’, dat vorig najaar van start ging, krijgt nu een vervolg in de rest van Noord-Nederland. De gebundelde inkoop drukt de kosten van de zonnepanelen.
Er is grote belangstelling voor zonne-energie, al dan niet in combinatie met asbestsanering, zo blijkt uit een onderzoek dat LTO Noord Projecten deed in opdracht van provincie Flevoland.
Driekwart van de ondervraagden staat positief tegenover zonnepanelen. Ze zijn bereid tot flinke investeringen. Bijna de helft denkt aan bedragen boven de 50.000 euro. Een terugverdientijd van zes tot tien jaar is voor de meeste ondervraagden acceptabel.
90 procent van de Flevolandse boeren heeft asbest op een of meer daken van bedrijfsgebouwen. De gemiddelde hoeveelheid asbest per bedrijf is bijna 1.100 vierkante meter. 58 procent van de boeren is van plan de komende jaren asbest te saneren. Ze verwachten dat ze daarbij een stimulans van de overheid krijgen in de vorm van subsidie of fiscaal voordeel.
Zonder steun van de overheid is asbestsanering in combinatie met zonnepanelen pas na ongeveer 25 jaar terugverdiend. Zonder de combinatie met asbestsanering is de terugverdientijd korter, zeker als er ook gunstige rente en overheidssteun mogelijk is. Dan is tien jaar in veel gevallen haalbaar, zo blijkt.

Johan Oppewal2

Of registreer je om te kunnen reageren.