Home

Nieuws

LTO: meldingsplicht rhino helpt bij inzicht krijgen

Den Haag – LTO Nederland zegt dat een meldingsplicht voor de paardenziekte rhinopneumonie zou helpen inzicht te krijgen waar de ziekte heerst en hoe het verloop is. ”Daar kan eventueel beleid op afgestemd worden”, aldus voorzitter Riet de Graaf van de LTO vakgroep paardenhouderij.

Het virus in inmiddels vastgesteld op vijf bedrijven in Gelderland, Zuid-Holland en Overijssel. Niet al deze gevallen zijn officieel bevestigd, omdat er geen meldingsplicht voor het virus geldt. Een groep bezorgde paardenhouders is een petitie gestart waarmee ze staatssecretaris Henk Bleker van landbouw willen vragen een meldingsplicht in te stellen voor het virus.
Rhinopneumonie kan abortus of verlammingsverschijnselen veroorzaken bij paarden. Het virus kan voor paarden dodelijk zijn.
Het ministerie van landbouw onderneemt op dit moment geen maatregelen. ”Het is geen meldingsplichtige ziekte. Het virus waart altijd rond”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.