Home

Nieuws 792 x bekeken

Zeugen al tijdens zoogperiode berig

Sterksel - Door middel van ‘intermittent suckling’ is het mogelijk om de zeugen al tijdens de zoogperiode berig te krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Varkens Innovatie Centrum Sterksel en Wageningen UR. Intermittent suckling is het dagelijks scheiden van zeug en biggen, gedurende de laatste week/weken van de zoogperiode. Hierdoor kan de zoogperiode worden verkort wat een hoger rendement per zeug geeft.

In het onderzoek is gekeken wat de effecten zijn van verschillende regimes van Intermittent Suckling op reproductieresultaten van de zeug en effecten op de biggen na spenen. De biggen werden 10 uur per dag van de zeug gescheiden.

Uit het onderzoek bleek dat tot circa 70 procent van de zeugen berig werd op circa zes dagen na het begin van de behandeling op 19 of 26 dagen van de lactatie, dus al tijdens de zoogperiode. Inseminaties tijdens de zoogperiode leverden vergelijkbare worpgroottes en afbigpercentages op.

Of registreer je om te kunnen reageren.