Home

Nieuws

Zeeland kan beginnen met onteigening Waterdunen

Middelburg – De provincie Zeeland kan overgaan tot onteigening van 170 hectare landbouwgrond voor het plan Waterdunen in de gemeente Sluis. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State, die het plan heeft goedgekeurd.

De provincie had al eerder via een koninklijk besluit de toestemming gekregen voor onteigening. De juridische procedure tegen het plan om de grond om te zetten in natuur belemmerde echter nog de actie van de provincie.
Over de aankoop van de gronden lopen onderhandelingen. Sinds 2004 is sprake van de ontwikkeling van het natuurplan. De provincie heeft eerder uitgesproken dat benadeelde agrarisch ondernemers kunnen worden gecompenseerd in de vorm van vervangende grond of door een passende financiële vergoeding.
ZLTO West-Zeeuws-Vlaanderen heeft steeds betoogd dat de provinciale plannen geen rekening houden met het verlies aan hoogwaardige landbouwgronden. Volgens ZLTO is het de vraag of het plan uitvoerbaar is, nu staatssecretaris Bleker geen nieuw geld meer uittrekt voor de realisering van dergelijke natuurplannen.
De Raad van State heeft woensdag besloten dat de bestemming van twee boerderijen niet mag worden omgezet in een woonbestemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.