Home

Nieuws

Werkgevers: Polen-meldpunt slaat nergens op

Doetinchem - Een meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen is onnodig en geen goed initiatief. Dat zeggen werkgevers in de land- en tuinbouw.

LTO Nederland wees de de website van de PVV (Partij voor de Vrijheid)  om klachten te melden vorige week al stellig af. “Dit slaat nergens op”, zegt een werkgever. Midden- en Oost-Europeanen zijn over het algemeen zeer gewaardeerde burgers, die hun handen uit de mouwen steken”, aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat.
Regio-manager Bert de Lange van AB Oost zegt het meldpunt “geen goed initiatief” te vinden. AB Oost heeft - afhankelijk van het seizoen -  tussen  600 en 1.400 Polen in dienst en is daarmee een van de belangrijkste werkgevers voor Polen in Nederland.
“Wij werken met  honderden Poolse medewerkers van wie velen al jaren voor ons werken. Het zijn prima gewaardeerde medewerkers.” AB Oost zegt veel aandacht te hebben voor huisvesting van de werknemers, waarbij ook aandacht is voor signalen uit de omgeving.  “Als er problemen zijn met onze medewerkers, lossen we die zelf op. En als burgers echt klachten hebben over overlast, dan kunnen ze echt wel terecht bij de gemeente of de politie.” De Lange distantieert zich nadrukkelijk van het idee dat Polen vervelend zouden zijn. “Dat beeld is niet terecht. Dat dat beeld nu ontstaat is jammer en onnodig.”
Het verpakkingsbedrijf Greenpack in Maasdijk, dat afhankelijk van het seizoen tussen de twee- en vierhonderd medewerkers uit Midden- en Oost-Europese landen in dienst heeft, zegt geen begrip te hebben voor het meldpunt. “Onze Poolse medewerkers werken hard, goed en enthousiast. Ze zijn over het algemeen jong en net zoals Nederlandse, Marokkaanse of Turkse jongeren, geven ook Poolse jongeren wel eens overlast.
Als je overlast hebt – van wie dan ook – moet je dat gewoon bij de politie melden. Wij zijn heel tevreden over onze medewerkers, we hebben echt geen problemen en onze ervaring is dat de uitzendbureaus waarmee wij werken daar ook goed op toezien”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.