Home

Nieuws

Waterschap: voorspelling regen moet beter

Groningen - De neerslagverwachting in Nederland moet beter. De radarmetingen van het KNMI in De Bilt en Den Helder zijn voor de grensgebieden in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland niet nauwkeurig genoeg. Het waterschap Noorderzijlvest in Groningen wil daarom meer gebruik maken van Duitse en Belgische gegevens, zo meldde het vrijdag.

Door Nederlandse neerslagdata te combineren met die van Duitsland en België, kan veel beter worden ingeschat hoeveel regen er gaat vallen. Zo staat er een Duits radarstation net over de grens in Emden, maar de data van dit station worden niet standaard aan Nederland geleverd. Voor waterschappen en gemeenten is juiste neerslaginformatie steeds belangrijker, bijvoorbeeld om bij hevige regenval en hoogwater tijdig te bepalen wanneer een waterberging ingezet wordt.

De huidige neerslagmetingen komen van twee KNMI-meetstations in de Bilt en Den Helder. Deze stations meten of het regent, waar het regent en hoe hard het regent. De kwaliteit van die metingen wordt met de afstand tot de radarstations echter steeds lager, meent Noorderzijlvest. ,,In Groningen is de kwaliteit van de metingen van de radarstations daardoor een stuk minder. Dit geldt ook in de rest van de grensgebieden in Noord-, Oost-, en Zuid-Nederland.''

Het waterschap heeft daarom het initiatief genomen voor het project Regenradar 2.0. Andere waterschappen, maar ook gemeenten, kunnen zich bij het project aansluiten. Begin januari had Groningen nog te maken met hoogwater. Op twee plaatsen in het verzorgingsgebied van Noorderzijlvest, bij Tolbert en Woltersum, dreigden toen dijken door te breken.

Of registreer je om te kunnen reageren.