Home

Nieuws 5 reacties

Vorst geeft veeboeren ongemak

Doetinchem - De koudegolf die Nederland in zijn greep heeft geeft nog beperkt problemen.

Dat blijkt uit een rondgang langs diverse organisaties. De meeste zorg van melkveehouders betreft het niet kunnen uitrijden van de mest waardoor de mestopslag in het gedrang dreigt te komen. "Als de vorst zal blijven aanhouden dan wordt het probleem van de groeiende mestvoorraad op de melkveebedrijven groter", zegt Mirjam Visser van LTO Noord. Een handvol boeren belden de organisaties met de vraag waar zij hun mest moeten laten. Ook werd Interpolis benaderd met dezelfde vraag.

Melkveehouders met een open stal en een melkrobot moesten de afgelopen dagen improviseren om de apparatuur draaiende te houden. De felle kou zorgde er soms voor dat het oog van de camera op de melkrobot bevroor. Ook ijsvorming in de apparatuur en bevroren mest in gevoelige onderdelen (met name de weegapparatuur van de robot) zorgden voor veel ongemak. Heteluchtblazers, straalkachels, infraroodmatten en zeiltjes boven de melkstal moesten de temperatuur weer werkbaar maken.

Interpolis zegt een twintigtal schademeldingen binnen te hebben gekregen die vorstgerelateerd zijn. Het betreft schade veroorzaakt door sneeuwdruk, gesprongen waterleidingen en andere vorstschade. Adrie Witlox van Interpolis: “Over de omvang van de schade is nog niets te zeggen. De schade zal pas zichtbaar worden als het weer gaat dooien.”

Akkerbouwers daarentegen hebben baat bij de vorst. Het draagt bij aan een betere structuur van de grond. Echter de vorst kan wel problemen geven in de groei van wintertarwe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  l.t.o. boeren moeten niet zeuren.
  N.V.V. en N.M.V. hebben dit najaar gepleit voor verlenging van de uitrijperiode. l.t.o was te arrogant om mee te doen, waardoor het voorstel werd afgeblazen.

 • no-profile-image

  Hoe is het in de oostvaardersplassen. . Waarom zwijgt de media .
  Heeft de dierenpolitie al extra gecontroleerd bij deze verdachte dierentuinen. Het verleden heeft immers bewezen dat ze niet goed voor hun dieren kunnen/willen zorgen, Zelfs over het bijvoeren van vogeltjes in de tuin hoor je de media nagenoeg niet . Heb ik iets gemist.

 • no-profile-image

  @Dobber, Ik ben geen groot LTO fan maar ze hadden groot gelijk,Je maakt je als land belachelijk door elk jaar een uitzondering te vragen.Tevens is het uitrijden van mest in het najaar puur verspilling van mineralen.

 • no-profile-image

  Nou Hamstra je hebt noch niets gemist, weet je hoe die (beheerders) dat noemen , dat is overmacht, maar als wij als ondernemers een keer niet goed voor onze dieren zorgen komen een hele lading wijsneuzen AID,dierenbescherming en nog veel meer op ons dak , zelfs mag een vleeskalf geen paracetamol tabletje meer hebben. We moeten het drama oostvaardersplassen veel vaker ter sprake brengen , dan worden ze misschien noch een keer wakker. Die dit plan heeft bedacht had allang in de bak moeten zitten .De voorstanders moeten zich rot schamen wat daar gebeurd, veel te veel dieren op een te klein oppervlak waar nooit mest op het land word gebracht, en dan durven ze dat natuur te noemen, je kan het gebied vergelijken met een groot vluchtelingen kamp met veel mensen bij elkaar die ook niks te eten hebben en die ook van honger doodgaan.
  Als burgers zich met de natuur en cultuur gaan bemoeien gaat het mis.

 • no-profile-image

  @ Hamstra,

  De media zit in Friesland ijs te meten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.