Home

Nieuws 402 x bekeken 1 reactie

Voedselprijzen stijgen, mede door weer

Rome – Voedselprijzen zijn in de voorgaande maand licht gestegen, maar ze zijn nog steeds 7 procent lager dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO in haar voedselprijzenindex.

Volgens Abdolreza Abbassian, graan-deskundige van de FAO, is er geen eenduidige oorzaak voor de prijsstijging. ”De stijging – ondanks verwachte recordoogsten en verbeterde voorraden – na zes maanden van dalende of stabiele prijzen, benadrukt de onvoorspelbaarheid van de wereldvoedselmarkt.”

Volgens Abbassian heeft het weer in Zuid-Amerika en Europa een rol gespeeld in de prijsstijgingen. ”Dat is een bron van zorg.” De prijsstijging doet zich het meest gelden bij de oliezaden, op korte afstand gevolgd door granen, suiker, zuivel en vlees.

De stijgende graanprijzen komen onder meer door de afnemende voorraden in Rusland en het minder goede weer in belangrijke teeltregio’s. De prijs van rijst bleef naar beneden gaan, mede als gevolg van de grote concurrentie tussen exporteurs, die hun deel van het marktaandeel willen vergroten. De index voor suiker steeg 2,3 porcent, maar is nog steeds 20 procent lager dan in januari van het vorig jaar. De stijging heeft vooral te maken met het slechte weer in productiegebieden in Brazilië.

Zuivelprijzen stegen 2,5 procent, vooral als gevolg van de aantrekkende boter- en kaasprijzen. De relatief lage voorraden in de VS en de aanvoerkrapte in Oceanië hebben de prijs in de afgelopen maanden gestabiliseerd.

De vleesprijzen trokken aan als gevolg van de verwachte toenemende Chinese import voor varkensvlees. De stijging bleef beperkt tot 0,5 procent ten opzichte van het niveau in december. De pluimveevleesprijs daalde, vooral door de sterke dollar tegenover de zwakkere Braziliaanse real. De rundvleesprijs bleef stabiel op een betrekkelijk hoog niveau.

Eén reactie

  • no-profile-image

    nou, omhoog dan maar met die melkprijzen zou ik zeggen.......

Of registreer je om te kunnen reageren.