Home

Nieuws 2 reacties

Vion ontwikkelt nieuw concept in Duitsland

Dusseldorf Best - In Duitsland stapt vleesbedrijf Vion in het segment voor varkensvlees met meer dierenwelzijn. Samen met de Duitse Dierenbescherming, twee producentenverenigingen en supermarktketen Coop heeft Vion een concept ontwikkeld. Volgens planning schakelen vanaf de zomer de eerste boeren om.

De manier van tot stand komen en de inhoud van het nieuwe Duitse Vion-concept, dat nog naamloos is, lijken veel op Good Farming Star van Vion in Nederland. Voor de Duitse consument zijn regionaliteit en dierenwelzijn, de voornaamste punten om voor vlees uit het tussensegment te kiezen. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent de voorkeur geeft aan vlees uit de eigen regio, verklaart Heinz Schweer. Schweer is directeur landbouw van Vion Duitsland en verantwoordelijk voor het concept. Tussen laden en lossen van de varkens op de slachterij mag maximaal 4 uur zitten. Het is daarentegen geen bezwaar als de biggen uit Nederland afkomstig zijn.

Het concept mag geen niche worden, stelt Schweer, maar moet net als in Nederland meer dan 10 procent van de varkens gaan innemen. Tot dusver heeft alleen de Duitse supermarktketen Coop toegezegd over te gaan op dit stervlees. Er lopen onderhandelingen met twee andere retailers en een paar vleesverwerkers.

Voor de varkenshouder stijgen de variabele kosten in elk geval zo’n 10 cent per kilo door de oppervlakte-eis, stelt Schweer. De hoogte van de daadwerkelijke meerkosten en hoeveel bonus boeren beuren boven de kiloprijs, staat nog niet vast. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de Duitsers meer wil betalen voor vlees uit het zogenaamde tussensegment. Schweer: ,,Aan de kassa zal blijken of dit echt zo is.”

Net als in vergelijkbare concepten is non-castratie een voorwaarde. De federale regering in Duitsland stuurt aan op een gehele castratiestop per 2017.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Robert De Melker

    Wel, geachte leden van v i o n... met welk "gezichtsbedrog" komen jullie nu weer voor de...gaan jullie nu plots de "heilighaard" uithangen??? Jullie hadden beter rond de jaarwisseling de boeren zo niet "bestolen"... Jullie hebben daar voor en na...Wekenlang 10 cent in jullie beurs gegraaid...Jandorie...

  • no-profile-image

    Robert De Melker

    Wel, geachte leden van v i o n... met welk "gezichtsbedrog" komen jullie nu weer voor de...gaan jullie nu plots de "heilighaard" uithangen??? Jullie hadden beter rond de jaarwisseling de boeren zo niet "bestolen"... Jullie hebben daar voor en na...Wekenlang 10 cent in jullie beurs gegraaid...Jandorie...

Of registreer je om te kunnen reageren.