Home

Nieuws

Vertreksaldo in Franse landbouw loopt terug

Parijs – In de Franse landbouw hebben afgelopen jaar 5.200 jonge boeren met steun van de overheid een bestaand bedrijf overgenomen of een nieuw bedrijf opgestart. Dat aantal ligt daarmee al drie jaar op ongeveer hetzelfde peil. Daardoor staan er nu zes nieuwe boeren tegenover tien vertrekkers, terwijl dat in de eerste helft van het afgelopen decennium nog maar vier op tien was. Dat heeft de bond van jonge boeren Jeunes Agriculteurs (JA) laten weten.

Het aantal nieuwkomers is nog wel flink minder dan voor de crisis toen Frankrijk jaarlijks rond de 6.000 nieuwe boeren kon verwelkomen. JA streeft er naar dat aantal minstens weer te halen, maar wil nog liever zeker 7.000 ’installeerders’ per jaar zien binnen te halen om zo het vertreksaldo verder terug te kunnen dringen. ”Het aantal boeren blijft aflopen maar in een veel minder snel tempo dan in de voorafgaande jaren. Aan de massale uittocht is een einde aan het komen bovendien zijn de over te nemen boerenbedrijven veel meer levensvatbaar,” aldus de JA.
Van de nieuwkomers kiest meer dan een derde voor een melkvee- of rundveebedrijf. Nog eens vijf procent kiest voor een schapenhouderij, terwijl 14 procent de keus laat vallen op de graanteelt. Een derde begint in eerste instantie met een gemengd bedrijf of houdt er nevenactiviteiten op na. JA vermeldt verder dat 96 procent van de vergunningen wordt verleend aan een vrijgezel. De gemiddelde leeftijd ligt daarbij op 28 jaar voor mannen en 32 jaar voor vrouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.