Home

Nieuws

Verhagen positief over exportkansen naar Japan

Tokio – Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) is positief over gesprekken in Japan om de handelsbelemmeringen voor Nederlands kalfsvlees en pluimveevlees op te heffen. ”Er is nog geen datum genoemd, maar Verhagen is positief”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De export van Nederlands kalfsvlees naar Japan ligt sinds 2003 stil, door de toenmalige BSE-problematiek. De exportwaarde wordt geschat op 20 miljoen euro.
De export van pluimveevlees en eendagskuikens uit Nederland naar Japan is niet toegestaan in verband met de vaccinaties ten tijde van vogelgriep.
Verhagen benadrukt dat het Nederlandse aandeel van de Japanse import van agrarische producten beperkt is, maar dat er veel groeimogelijkheden zijn. Nederland is wereldwijd een van de grootste exporteurs van landbouwproducten en daarnaast is er in het welvarende Japan een grote potentiële markt voor het Nederlandse product.
Naast de export van kalfsvlees en pluimveeproducten heeft Verhagen ook met zijn collega-ministers gesproken over de wederzijdse belangen van de landen bij het wegnemen van de handelsbelemmeringen. Japan heeft vooral non-tarifaire belemmeringen, terwijl de EU vooral tarifaire belemmeringen kent.
De komende bezoek een Nederlandse tuinbouwdelegatie Japan. De missie heeft als doel de tuinbouw in het land weer op gang te helpen na de tsunami van vorig jaar. De extra inzet van bewindspersonen voor de land- en tuinbouw is onderdeel van het topsectorenbeleid van het kabinet.

Of registreer je om te kunnen reageren.