Home

Nieuws 1 reactie

Veerman: aanpak natuurbeleid kabinet te rigide

Goes – Oud-landbouwminister Cees Veerman vindt dat het huidige kabinet te rigide opereert in het natuurbeleid. Dat zei hij tijdens het Agri en Aqua-event van ZLTO in Goes. Veerman vindt de vraag of de aanleg van natuur in de huidige situatie in Nederland nog wel zodanig moet worden uitgevoerd zoals dat 25 jaar geleden is afgesproken heel legitiem.

”We moeten het natuurbeleid in het licht van de huidige samenleving opnieuw bezien. We moeten ons openlijk afvragen of het voorstel van 25 jaar geleden nog wel gewenst en betaalbaar is”, vindt Veerman.

”Daarmee zeg ik niet dat het moet veranderen. Ik zeg alleen dat je het onder ogen moet zien en opnieuw moet afwegen. Maar wat je nu ziet gebeuren is dat de politiek al besloten heeft van ’het moet dus anders’. Dat heeft natuur sterke financiële motieven – bezuinigingen – en dat is begrijpelijk”, analyseert Veerman.

”Maar laten we nu de discussie netjes voeren. Wat is nu verstandig om te doen, los van de vraag dat er ook bezuinigd moet worden. Want een beetje uitstellen, daar valt het niet van om. Maar je moet een goed concept natuurlijk wel eerlijk beoordelen”, vindt de oud-voorzitter van Natuurmonumenten.

Hij constateert dat er een stemming heerst dat de natuurmensen nu maar eens in hun hok moeten en dat de landbouw het nu even voor het zeggen heeft. ”Dat helpt niet. Dat leidt alleen tot over en weer scherpere standpunten. Tot overleg dat nergens toe leidt. Zo zit ik niet in elkaar.”

Veerman vindt dat er betere een akkoord gevormd kan worden waarin de rol van iedereen wordt gerespecteerd. ”De voorzitter van Natuurmonumenten spreekt namens 750.000 leden. Dat zijn bij wijze van spreken toch vijftien Kamerzetels.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Laten we dan maar hopen dat uitslel afstel wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.