Home

Nieuws 468 x bekeken

Veel slordigheidjes bij Europese vleesinspectie

Brussel – Bij een inspectiemissie van de EU vorig najaar bij een twintigtal Nederlandse vleesbedrijven zijn veel slordigheden aan het licht gekomen. Soms werd onveilig vlees goedgekeurd, soms werden welzijnregels geschonden.

Zo maken de inspecteurs van het Food and Veterinary Office (FVO) melding van het feit dat bij één slachterij de slachtvarkens nog met een veeprikker werden opgedreven. Bij een runderslachterij zagen ze dat runderkarkassen het gezondheidskeurmerk (stempel) kregen over een met mest bevuilde plek heen.
De FVO-missie schaart deze zaken in de categorie kleine gebreken. Ze zijn ook niet structureel, stellen de inspecteurs. Wel maken ze zich zorgen over het gebrek aan goed opgeleide keurmeesters en de volgens hen tekortschietende controle na de slacht. Met name de controle op trichinella, een parasiet in vlees, die bij mensen vervelende gezondheidsklachten kan veroorzaken. Volgens de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dit probleem echter opgelost. Wel erkent de keuringsdienst dat ze in de voorbije tijd nogals eens een steekje heeft laten vallen als gevolg van de reorganisatie die ze heeft ondergaan.
De FVO signaleert ook dat vleesbedrijven nogal eens werken zonder een goede vergunning. Zo stuitten ze bij één vleesbedrijf op een situatie van onderverhuur, waarbij de onderhuurder actief was op de vergunning van de verhuurder. Ook bleken bedrijven soms veel meer karkassen en vlees te verwerken dan hun vergunning toestaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.