Home

Nieuws 595 x bekeken

VVD bezorgd over gerechtelijke uitspraak mest in Natura 2000-gebied

Den Haag – VVD-kamerlid Janneke Snijder heeft kamervragen gesteld over de uitspraak van de Raad van State over het uitrijden van mest in Natura 2000-gebied Eilandspolder in Noord-Holland. De Raad van State oordeelde dat de provincie Noord-Holland had moeten optreden tegen het uitrijden van drijfmest in het natuurgebied bij Schermer, omdat dit vergunningplichtig is.

De provincie stelde dat er geen vergunningplicht geldt, omdat het gaat om bestaand gebruik. Dit kon in deze zaak echter onvoldoende hard worden gemaakt. Door de uitspraak van de Raad van State moeten de boeren die drijfmest willen uitrijden in het Natura 2000-gebieden alsnog een vergunning aanvragen bij de provincie Noord-Holland, hetgeen volgens de provincie leidt tot veel extra administratieve lasten. De provincie gaat er vanuit dat er de uitspraak geen gevolgen heeft voor gangbare bemestingsactiviteiten in andere gebieden in Noord-Holland.
Snijder vraagt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wat deze uitspraak van de Raad van State voor gevolg heeft voor uitrijden en injecteren van drijfmest in en rondom andere Natura 2000-gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.